Čočkový salát
Čočka platí za tradiční novoroční luštěninu, která má následující rok zajistit dostatek peněz a blahobyt. Jenže ona je bohatstvím sama o sobě – obsahuje vitamíny, železo a vlákninu. Navíc je relativně levná a snadno a rychle z ní připravíte salát, který zasytí.
Příprava čočky je rychlá a vyniká lahodnou chutí a rozmanitým použitím. A to je spousta důvodů, proč si čočku vychutnávat celoročně. Do salátu se hodí všechny druhy čočky, zejména však ta, která po uvaření hezky drží tvar.
...
- Pro přípravu salátů jsou vhodné ty druhy čočky, které nemají tendenci se brzy rozvařit a drží pohromadě – zelená (Puy), hnědá nebo černá (beluga) čočka. Pokud chcete použít červenou, sáhněte po té neloupané, ve slupce.
- Čočkové saláty jsou sytým jídlem, zvlášť pokud je doplníte o další zdroje bílkovin (vejce, sýry, uzenina či maso) a tuky (oleje, majonéza). Hodí se proto i jako hlavní chod.
- Do čočkového salátu nezapomeňte přidat ani zeleninu! Hodí se do ní v podstatě jakákoli, může být syrová, pečená i vařená.
- Náramně rozumí i jako příloha k rybě, masu, pečenému tofu nebo k omeletě.
- Pokud milujete houby, vyzkoušejte čočkový salát s hlívou nebo dokonalou kombinaci zelené čočky a pečené červené řepy.
Celý popis