Rychlý švestkový závin je jako stvořený pro poslední prázdninové dny. Pokud si chcete při přípravě závinu usnadnit práci, kupte dobré listové těsto. Z tvarohového těsta, které jsme použili my, jsou švestkové záviny první den křupavé, druhý den vláčné a chuti náplně krásně propojené.
Suroviny
Postup
Máslo, 200 g tvarohu a mouku zpracujte v hladké těsto připomínající plastelínu, podle potřeby přidejte další tvaroh, popřípadě přisypte mouku. Zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.
Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Švestky promíchejte v míse s kardamomem, skořicí, krupicovým cukrem a 4 lžícemi mouky. V jiné míse promíchejte ořechy, mandle, cukr a perník či strouhanku. Odložte.
Na pracovní plochu rozložte kus pečicího papíru o něco větší než plech, na němž budete péct. Těsto rozválejte na 2 obdélníky o rozměrech cca 27 x 32 cm. Otočte je tak, aby k vám mířily kratší stranou. Obě obdélníkové placky uprostřed rovnoměrně posypte ořechovou směsí, nahoře a dole nechte 3cm okraj volný, z delších stran by mělo být volných asi 5–7 cm. Ořechovou směs poklaďte ovocnou směsí.
Pak nožem našikmo (směrem dolů) nařízněte na obou stranách okraje těsta skoro k náplni na 8–9 stejně širokých proužků, začněte přitom 3 cm odshora a skončete 3 cm odspodu. Poté zvedněte horní i spodní okraj k náplni a pak berte proužky po jednom střídavě z jedné a pak z druhé strany a přehýbejte je přes náplň (překříží se). Pokračujte odshora až dolů. Nakonec okraje seštípněte a zastrčte dospod.
Oba záviny přeneste na plech. Těsto potřete prošlehaným vejcem. Pečte 30–40 minut pod prostředkem trouby, aby těsto pěkně zezlátlo, v půlce pečení můžete plech obrátit. Záviny nechte mírně zchladnout a pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Můžete doplnit kopcem šlehačky či zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.