Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4696 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 401 g
Tuky 275 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si chcete při přípravě závinu usnadnit práci, kupte dobré kupované listové těsto. Z tvarohového těsta, které jsme použili my, jsou švestkové záviny první den křupavé, druhý den vláčné a chuti náplně krásně propojené.

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
+ na podsypání a případné „zahuštění“ těsta
ve fólii
Na náplň a k podávání
rozpůlené a vypeckované, nakrájené na čtvrtky či klínky
kardamom 2 ČL
mletý
skořice 2,5 ČL
nasekané
mandle plátky 30 g
hnědý cukr 4 PL
perník 15 g
strouhaný nebo strouhanka
vejce 1 ks
prošlehané s 1 lžičkou vody na potření
na poprášení

Postup

1

Máslo, 200 g tvarohu a mouku zpracujte v hladké těsto připomínající plastelínu, podle potřeby přidejte další tvaroh, popřípadě přisypte mouku. Zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.
 

2

Mezitím předehřejte troubu na 190°C. Švestky promíchejte v míse s kardamomem, skořicí, krupicovým cukrem a 4 lžícemi mouky. V jiné míse promíchejte ořechy, mandle, cukr a perník či strouhanku. Odložte.

3

Na pracovní plochu rozložte kus pečicího papíru o něco větší než plech, na němž budete péct. Těsto rozválejte na 2 obdélníky o rozměrech cca 27 x 32 cm. Otočte je tak, aby k vám mířily kratší stranou. Obě obdélníkové placky uprostřed rovnoměrně posypte ořechovou směsí, nahoře a dole nechte 3cm okraj volný, z delších stran by mělo být volných asi 5–7 cm. Ořechovou směs poklaďte ovocnou směsí.

4

Pak nožem našikmo (směrem dolů) nařízněte na obou stranách okraje těsta skoro k náplni na 8–9 stejně širokých proužků, začněte přitom 3 cm odshora a skončete 3 cm odspodu. Poté zvedněte horní i spodní okraj k náplni a pak berte proužky po jednom střídavě z jedné a pak z druhé strany a přehýbejte je přes náplň (překříží se). Pokračujte odshora až dolů. Nakonec okraje seštípněte a zastrčte dospod.

5

Oba záviny přeneste na plech. Těsto potřete prošlehaným vejcem. Pečte 30–40 minut pod prostředkem trouby, aby těsto pěkně zezlátlo, v půlce pečení můžete plech obrátit. Záviny nechte mírně zchladnout a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Můžete doplnit kopcem šlehačky či zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...