Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4696 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 401 g
Tuky 275 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si chcete při přípravě závinu usnadnit práci, kupte dobré kupované listové těsto. Z tvarohového těsta, které jsme použili my, jsou švestkové záviny první den křupavé, druhý den vláčné a chuti náplně krásně propojené.

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
+ na podsypání a případné „zahuštění“ těsta
ve fólii
Na náplň a k podávání
rozpůlené a vypeckované, nakrájené na čtvrtky či klínky
kardamom 2 ČL
mletý
skořice 2,5 ČL
nasekané
mandle plátky 30 g
hnědý cukr 4 PL
perník 15 g
strouhaný nebo strouhanka
vejce 1 ks
prošlehané s 1 lžičkou vody na potření
na poprášení

Postup

1

Máslo, 200 g tvarohu a mouku zpracujte v hladké těsto připomínající plastelínu, podle potřeby přidejte další tvaroh, popřípadě přisypte mouku. Zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.
 

2

Mezitím předehřejte troubu na 190°C. Švestky promíchejte v míse s kardamomem, skořicí, krupicovým cukrem a 4 lžícemi mouky. V jiné míse promíchejte ořechy, mandle, cukr a perník či strouhanku. Odložte.

3

Na pracovní plochu rozložte kus pečicího papíru o něco větší než plech, na němž budete péct. Těsto rozválejte na 2 obdélníky o rozměrech cca 27 x 32 cm. Otočte je tak, aby k vám mířily kratší stranou. Obě obdélníkové placky uprostřed rovnoměrně posypte ořechovou směsí, nahoře a dole nechte 3cm okraj volný, z delších stran by mělo být volných asi 5–7 cm. Ořechovou směs poklaďte ovocnou směsí.

4

Pak nožem našikmo (směrem dolů) nařízněte na obou stranách okraje těsta skoro k náplni na 8–9 stejně širokých proužků, začněte přitom 3 cm odshora a skončete 3 cm odspodu. Poté zvedněte horní i spodní okraj k náplni a pak berte proužky po jednom střídavě z jedné a pak z druhé strany a přehýbejte je přes náplň (překříží se). Pokračujte odshora až dolů. Nakonec okraje seštípněte a zastrčte dospod.

5

Oba záviny přeneste na plech. Těsto potřete prošlehaným vejcem. Pečte 30–40 minut pod prostředkem trouby, aby těsto pěkně zezlátlo, v půlce pečení můžete plech obrátit. Záviny nechte mírně zchladnout a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Můžete doplnit kopcem šlehačky či zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč