Hruškový závin s marcipánem a mandlemi

Hruškový závin s marcipánem a mandlemi

3.9 / 5. Počet hodnocení: 28
Do 30 minut Velmi snadné na 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1952 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 241 g
Tuky 93 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do této variace na klasický štrúdl jsme se zamilovali. Pokud si chcete dát práci s taženým těstem nebo máte jiné oblíbené, náplň klidně zarolujte do něj.

Suroviny

listové těsto 2
rozválené na pečícím papíře
hruška 8 ks
oloupané, zbavené jádřinců
citronová štáva
z 1 citronu
krupicový cukr
podle chuti
hřebíček špetka
tlučený
pudinkový prášek 2 PL
vanilkový
marcipán 50 g
na kostičky
mandle loupané 50 g
nasekané nahrubo
vejce
na potření
moučkový cukr
na poprášení
smetana ke šlehání
k podávání, nemusí být

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Hrušky nakrájejte na čtvrtky a ty pak na plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a smíchejte je s cukrem, špetkou hřebíčku, pudinkovým práškem, marcipánem a s nasekanými mandlemi.

2 Směs rozdělte na pláty listového těsta. Jeho okraje potřete vejcem, po délce je přehněte přes náplň a spojte. Uzavřete oba konce, ohněte je dolů a záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vejcem a na vrchu těsta udělejte špičkou nože 4 malé dírky, aby mohla unikat pára.

3 Pečte asi 35–40 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Závin můžete navíc ozdobit šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit