Do této variace na klasický štrúdl jsme se zamilovali. Pokud si chcete dát práci s taženým těstem nebo máte jiné oblíbené, náplň klidně zarolujte do něj.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Hrušky nakrájejte na čtvrtky a ty pak na plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a smíchejte je s cukrem, špetkou hřebíčku, pudinkovým práškem, marcipánem a s nasekanými mandlemi.
Směs rozdělte na pláty listového těsta. Jeho okraje potřete vejcem, po délce je přehněte přes náplň a spojte. Uzavřete oba konce, ohněte je dolů a záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Potřete vejcem a na vrchu těsta udělejte špičkou nože 4 malé dírky, aby mohla unikat pára.
Pečte asi 35–40 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Závin můžete navíc ozdobit šlehačkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(24 receptů )
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů )
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů )
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )