Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestky ve slanině plněné mandlí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 25
Do 75 minut Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 37815 kcal
Bílkoviny 1950 g
Sacharidy 2460 g
Tuky 2040 g
Vláknina 720 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švestky ve slanině plněné mandlí – nepříliš obvyklá kombinace ovoce a masa dává jednoduchému předkrmu dokonalý šmrnc. Ať se plněné švestky rozhodnete servírovat na Silvestra nebo jinou slavnostní příležitost, vrhněte se na jejich přípravu ideálně den předem. Aby se v portském víně stihly dostatečně rozležet.

Suroviny

mandle celé 30 ks
sušené švestky 30 ks
větší
slanina 30 plátků
ideálně pancetta

Postup

1

Pokud máte neloupané mandle, dejte je do misky a přelijte je vroucí vodou. Nechte chvíli stát a pak spařené mandle vyloupejte ze slupek. Švestky opláchněte horkou vodou, osušte a podle potřeby vypeckujte. Místo pecky dejte vyloupanou mandli.

2

Naplněné švestky naskládejte do hrnečku nebo misky a zalijte portským vínem. Nechte je aspoň půl hodiny (ale klidně i přes noc marinovat). 

3

Rozpalte gril v troubě. Každou naplněnou a marinovanou švestku obalte v plátku slaniny a spíchněte párátkem nebo špejlí. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem a dejte na deset minut do rozpálené trouby grilovat – slanina by měla chytit zlatou barvu a měla by být krásně křupavá.

4

Plněné švestky ve slanině rozdělte na talíře a podávejte ještě teplé. Vhodnou přílohou jsou opečené bílé tousty.

Sušené ovoce 
Pokud koupíte běžně prodávané sušené ovoce, vždy ho před konzumací nebo kuchyňskou úpravou propláchněte horkou vodou. Kvůli hezčí barvě totiž bývá ošetřeno sírou, a tu by si nikdo z nás asi dobrovolně na talíř nedal…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

26.03.2008 18:20
Jak se dá nahradit to portské?
07.05.2008 16:31
V tomto případě nahrazuju obyčejnou slivovicí. Švestky jsou sami o sobě sladké, není potřeba je doslazovat ještě portským.
18.03.2008 15:09
Recept se nachází v č.12/06 str.64.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...