0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou

2.7/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3659 kcal
Bílkoviny 348 g
Sacharidy 152 g
Tuky 173 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete připravit opravdu honosné slavnostní menu? Svíčková ve skvostné úpravě je tou pravou volbou na luxusní hlavní chod. Navíc si ji můžete zčásti připravit v předstihu a tak v den D ušetřit čas.

Suroviny

slunečnicový olej 6 PL
svíčková 1,5 kg
v celku
sůl
pepř
Na krustu
toustový chléb 100 g
světlý
tymián 1 PL
čersvých lístků
petrželka 3 hrst
čerstvá
hořčice plnotučná 2 ČL
hořčice dijonská 2 ČL
sýr 50 g
Gruyère, nastrouhaný
Na šalotkovou omáčku
šalotka 300 g
malé, oloupané
tymián 1 PL
čerstvé
mouka pšeničná hladká 1 PL
suché
vývar hovězí 500 ml

1 Až s dvoudenním předstihem si připravte bylinkovo-hořčičnou krustu. Do robotu rozdrobte chleby bez kůrek, přidejte bylinky a co nejjemněji promixujte. Přidejte obě hořčice, sýr, případně svoje oblíbené koření a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Hmotu vyndejte z robotu a na kuchyňském vále prohněťte na těsto; nejlépe to jde hranou dlaně. Bylinný bochánek přendejte na pečicí papír, lehce roztlačte, přiklopte druhým archem pečicího papíru a rozválejte na tloušťku čtyř milimetrů. Vrchní papír sejměte a krustu seřízněte na obdélník – měl by pohodlně svrchu pokrýt připravenou hovězí svíčkovou. Bylinkový plát přetáhněte fólií a uložte až na dva dny do lednice.

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Maso osolte a opepřete ze všech stran. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Na dno pekáče dejte zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položte mřížku a na ni posaďte maso. Pečte hodinu a občas obraťte. Po hodině pečení bude svíčková uvnitř růžová; pokud dáváte přednost propečenému hovězímu, pečte ho ještě dalších 15 minut.

3 Maso vyndejte z trouby, přehoďte přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejměte a krustu lehce přitlačte na maso. Vraťte na deset minut do trouby, poté vyjměte z pekáče a nechte na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (maso můžete přikrýt alobalem).

4 Mezitím připravte šalotkovou omáčku. Pekáč se šalotkami postavte na nízký plamen na sporák, vmíchejte mouku, osmahněte ji, pak přilijte víno a po chvíli vývar. Povařte deset až patnáct minut do požadované konzistence, případně dosolte.

5 Maso krájejte na tenké plátky. Podávejte se šalotkovou omáčkou, bramborovým koláčem, pyré z řepy a kapustou s pancettou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč