0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou

2.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3659 kcal
Bílkoviny 348 g
Sacharidy 152 g
Tuky 173 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete připravit opravdu honosné slavnostní menu? Svíčková ve skvostné úpravě je tou pravou volbou na luxusní hlavní chod. Navíc si ji můžete zčásti připravit v předstihu a tak v den D ušetřit čas.

Suroviny

slunečnicový olej 6 PL
svíčková 1,5 kg
v celku
sůl
pepř
Na krustu
toustový chléb 100 g
světlý
tymián 1 PL
čersvých lístků
petrželka 3 hrst
čerstvá
hořčice plnotučná 2 ČL
hořčice dijonská 2 ČL
sýr 50 g
Gruyère, nastrouhaný
Na šalotkovou omáčku
šalotka 300 g
malé, oloupané
tymián 1 PL
čerstvé
mouka pšeničná hladká 1 PL
víno červené 175 ml
suché
vývar hovězí 500 ml

1 Až s dvoudenním předstihem si připravte bylinkovo-hořčičnou krustu. Do robotu rozdrobte chleby bez kůrek, přidejte bylinky a co nejjemněji promixujte. Přidejte obě hořčice, sýr, případně svoje oblíbené koření a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Hmotu vyndejte z robotu a na kuchyňském vále prohněťte na těsto; nejlépe to jde hranou dlaně. Bylinný bochánek přendejte na pečicí papír, lehce roztlačte, přiklopte druhým archem pečicího papíru a rozválejte na tloušťku čtyř milimetrů. Vrchní papír sejměte a krustu seřízněte na obdélník – měl by pohodlně svrchu pokrýt připravenou hovězí svíčkovou. Bylinkový plát přetáhněte fólií a uložte až na dva dny do lednice.

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Maso osolte a opepřete ze všech stran. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Na dno pekáče dejte zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položte mřížku a na ni posaďte maso. Pečte hodinu a občas obraťte. Po hodině pečení bude svíčková uvnitř růžová; pokud dáváte přednost propečenému hovězímu, pečte ho ještě dalších 15 minut.

3 Maso vyndejte z trouby, přehoďte přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejměte a krustu lehce přitlačte na maso. Vraťte na deset minut do trouby, poté vyjměte z pekáče a nechte na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (maso můžete přikrýt alobalem).

4 Mezitím připravte šalotkovou omáčku. Pekáč se šalotkami postavte na nízký plamen na sporák, vmíchejte mouku, osmahněte ji, pak přilijte víno a po chvíli vývar. Povařte deset až patnáct minut do požadované konzistence, případně dosolte.

5 Maso krájejte na tenké plátky. Podávejte se šalotkovou omáčkou, bramborovým koláčem, pyré z řepy a kapustou s pancettou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč