Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou
Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková v krustě se šalotkovou omáčkou

2.7/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3659 kcal
Bílkoviny 348 g
Sacharidy 152 g
Tuky 173 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete připravit opravdu honosné slavnostní menu? Svíčková ve skvostné úpravě je tou pravou volbou na luxusní hlavní chod. Navíc si ji můžete zčásti připravit v předstihu a tak v den D ušetřit čas.

Suroviny

slunečnicový olej 6 PL
v celku
sůl
pepř
Na krustu
světlý
tymián 1 PL
čersvých lístků
petrželka 3 hrst
čerstvá
hořčice plnotučná 2 ČL
hořčice dijonská 2 ČL
sýr 50 g
Gruyère, nastrouhaný
Na šalotkovou omáčku
malé, oloupané
tymián 1 PL
čerstvé
suché
vývar hovězí 500 ml

Postup

1

Až s dvoudenním předstihem si připravte bylinkovo-hořčičnou krustu. Do robotu rozdrobte chleby bez kůrek, přidejte bylinky a co nejjemněji promixujte. Přidejte obě hořčice, sýr, případně svoje oblíbené koření a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Hmotu vyndejte z robotu a na kuchyňském vále prohněťte na těsto; nejlépe to jde hranou dlaně. Bylinný bochánek přendejte na pečicí papír, lehce roztlačte, přiklopte druhým archem pečicího papíru a rozválejte na tloušťku čtyř milimetrů. Vrchní papír sejměte a krustu seřízněte na obdélník – měl by pohodlně svrchu pokrýt připravenou hovězí svíčkovou. Bylinkový plát přetáhněte fólií a uložte až na dva dny do lednice.

2

Troubu předehřejte na 220 °C. Maso osolte a opepřete ze všech stran. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Na dno pekáče dejte zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položte mřížku a na ni posaďte maso. Pečte hodinu a občas obraťte. Po hodině pečení bude svíčková uvnitř růžová; pokud dáváte přednost propečenému hovězímu, pečte ho ještě dalších 15 minut.

3

Maso vyndejte z trouby, přehoďte přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejměte a krustu lehce přitlačte na maso. Vraťte na deset minut do trouby, poté vyjměte z pekáče a nechte na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (maso můžete přikrýt alobalem).

4

Mezitím připravte šalotkovou omáčku. Pekáč se šalotkami postavte na nízký plamen na sporák, vmíchejte mouku, osmahněte ji, pak přilijte víno a po chvíli vývar. Povařte deset až patnáct minut do požadované konzistence, případně dosolte.

5

Maso krájejte na tenké plátky. Podávejte se šalotkovou omáčkou, bramborovým koláčem, pyré z řepy a kapustou s pancettou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...