Svíčková ve slaném těstě

Svíčková ve slaném těstě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2898 kcal
Bílkoviny 304 g
Cukr 184 g
Tuky 102 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kouzlo se solí znovu působí: maso je výjimečně křehké a šťavnaté, přitom ho při pečení nemusíte nijak zvlášť hlídat

Suroviny

sůl mořská 400 g
hrubá + ještě dvě lžíce
vejce 2 ks
bílky oddělené od žloutků
mouka pšeničná hladká 280 g
+ na vyválení těsta
svíčková 1.2 kg
očištěná, osušená - lze nahradit vepřovou svíčkovou
máslo 1 PL
olivový olej 1 PL
panenský
bylinky hrst
čerstvé (petrželka, libeček, tymián)
česnek 6 stroužků
na jemné plátky
pepř
čerstvě namletý

1V robotu zpracujte sůl, bílky a asi 170 ml vody. Postupně zapra-
cujte mouku. Těsto vyjměte a rukama trochu propracujte – má být tužší a nelepit. Utvořte z něj jakousi kostku, zabalte ji do potravinové fólie a nechte aspoň dvě hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

2Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké pánvi na směsi oleje a másla opečte maso ze všech stran. Vyjměte je a nechte trochu vychladnout.

3Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na obdélník o rozměrech asi 25 x 38 cm, aby se do něj maso bez problémů vešlo. Posypte nasekanými bylinami, česnekem, doprostřed položte maso. Obalte je těstem, okraje pevně přimáčkněte. Vložte do pekáče.

4Potřete žloutky rozmíchanými s trochou vody. Pekáč vložte do trouby; při pečení počítejte s dvanácti minutami na každý půlkilogram masa. Bude uprostřed ještě růžové, šťavnaté a vláčné. Jestli ho máte rádi propečenější, přidejte čtyři minuty na každé půlkilo.

5Vyndejte pekáč z trouby a maso nechte v pokojové teplotě hodinu chladnout. Těsto rozřízněte a krustu odstraňte. Maso nakrájejte šikmo na plátky, poprašte pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit