Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková ve slaném těstě

Svíčková ve slaném těstě

4.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2898 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 184 g
Tuky 102 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo se solí znovu působí: maso je výjimečně křehké a šťavnaté, přitom ho při pečení nemusíte nijak zvlášť hlídat

Suroviny

sůl mořská 400 g
hrubá + ještě dvě lžíce
vejce 2 ks
bílky oddělené od žloutků
+ na vyválení těsta
očištěná, osušená - lze nahradit vepřovou svíčkovou
olivový olej 1 PL
panenský
bylinky hrst
čerstvé (petrželka, libeček, tymián)
česnek 6 stroužků
na jemné plátky
pepř
čerstvě namletý

Postup

1

V robotu zpracujte sůl, bílky a asi 170 ml vody. Postupně zapra-
cujte mouku. Těsto vyjměte a rukama trochu propracujte – má být tužší a nelepit. Utvořte z něj jakousi kostku, zabalte ji do potravinové fólie a nechte aspoň dvě hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

2

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké pánvi na směsi oleje a másla opečte maso ze všech stran. Vyjměte je a nechte trochu vychladnout.

3

Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na obdélník o rozměrech asi 25 x 38 cm, aby se do něj maso bez problémů vešlo. Posypte nasekanými bylinami, česnekem, doprostřed položte maso. Obalte je těstem, okraje pevně přimáčkněte. Vložte do pekáče.

4

Potřete žloutky rozmíchanými s trochou vody. Pekáč vložte do trouby; při pečení počítejte s dvanácti minutami na každý půlkilogram masa. Bude uprostřed ještě růžové, šťavnaté a vláčné. Jestli ho máte rádi propečenější, přidejte čtyři minuty na každé půlkilo.

5

Vyndejte pekáč z trouby a maso nechte v pokojové teplotě hodinu chladnout. Těsto rozřízněte a krustu odstraňte. Maso nakrájejte šikmo na plátky, poprašte pepřem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

30.08.2007 17:29
Recept se nachází v č.9/04, str.89