Tenhle lahodný španělský koláč se peče u příležitosti velikonoční pouti do Santiaga de Compostela. Po staletí má na svém povrchu kříž ve tvaru meče, symbolu rytířského řádu svatého Jakuba z Compostely. Usiluje dokonce o značku chráněného zeměpisného označení v rámci Evropské unie.
Suroviny
Postup
Z mouky, cukru, nasekaného másla a vejce vypracujte soudržné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mléka. Z těsta utvořte hroudu a zabalené do fólie ho nechte v chladu odležet asi půl hodiny. Mezitím připravte náplň: ušlehejte z vajec a cukru hustý krém. Přimíchejte citronovou kůru a mandle. Předehřejte troubu na 180 °C.
Z těsta vyválejte na pomoučněném vále kulatý plát a vyložte jím (včetně asi 2–3cm okraje) rozevírací formu o průměru 26 cm. Naneste náplň, povrch uhlaďte a pečte asi půl hodiny. Koláč nechte vychladnout ve formě. Přeneste ho na podnos, přiložte šablonu, pocukrujte a nakrájejte.
NĚCO NAVÍC
Šablonu kříže najdete na internetu – ve vyhledávači obrázků zadejte slova „torta de santiago“ a „plantilla“ (španělsky šablona).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )