Kynuté ovocné koláče

Kynuté ovocné koláče

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Na 3 koláče o průměru 33 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8650 kcal
Bílkoviny 355 g
Sacharidy 1123 g
Tuky 277 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynuté ovocné koláče jako od babičky jsou hlavním tahákem únětické hospůdky U Lasíků. Recept na ně včetně návodu na těsto, které zaručeně vykyne, nám prozradila jejich autorka Michaela Mrhálková.

Suroviny

NA TĚSTO
droždí čerstvé 0.75 kostky
32 g
moučkový cukr 1.5 PL
mouka pšeničná polohrubá 380 g
mléko 190 ml
pokojové teploty
vejce 1 ks
malé
rostlinný olej 4.5 PL
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká
na podsypávání
máslo
na vymazání forem
NA DROBENKU
máslo 80 g
nakrájené
krupicový cukr 150 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
NÁPLŇ MÁK & BLUMY
mák celý 100 g
mletý
mléko 250 ml
krupicový cukr 50 g
tvaroh měkký 125 g
jemný
žloutek 1 ks
moučkový cukr 1 PL
bluma 5 ks
dohromady asi 500 g
švestková povidla 2 PL
1–2 lžíce podle chuti a potřeby
mandle 1 hrst
loupané
2 náplně tvaroh & ovoce
tvaroh měkký 1 kg
jemný
moučkový cukr 200 g
vejce 2 ks
meruňky 8 ks
švestková povidla 1 PL
mandle plátky 1 hrst
ostružiny 150 g
maliny 250 g

PŘÍPRAVA KVÁSKU

1 Zkontrolujte, zda droždí není prošlé ani vadné, a rozdrobte ho do mísy vypláchnuté horkou vodou.

2 Přisypte moučkový cukr a promíchejte. „V horké míse s cukrem začne droždí hned kvasit,“ vysvětluje Míša.

3 Přidejte lžíci mouky a mléko a přikryjte utěrkou. Na teplém místě kvásek vyběhne a napění do 15 minut.
 

PŘÍPRAVA KYNUTÉHO TĚSTA
Těsto důkladně vypracujte, bude se vám lépe vyvalovat.

4 Do vzešlého kvásku vyklepněte vejce a přilijte olej. Nyní kvásek přelijte do zadělávací mísy, nejlépe opět nahřáté. Těsto můžete zadělat ručně vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem – ušetří vám to spoustu námahy i čas.

5 Přisypte polovinu mouky a sůl a začněte hníst. Když se těsto spojí, přisypte zbylou mouku a zapracujte ji. Nakonec poprašte hladkou moukou a vypracujte hladké pružné těsto. Vyklopte ho na vál, utvořte kouli a dejte ji do mísy.

6 Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to 30–90 minut (podle teploty v místnosti). Mezitím zpracujte prsty máslo, cukr a mouku na drobenku a připravte si všechny náplně.

7 Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený hladkou moukou, krátce propracujte a rozdělte na tři stejné díly. Utvořte z nich bochánky a postupně, za průběžného podsypávání moukou, vyválejte rovnoměrně silné kulaté placky o něco větší, než je průměr formy.

8 Formu vymažte máslem. Vyválenou placku přeneste do formy. Těsto uhlaďte dlaněmi od středu k obvodu a lehce vmáčkněte do okrajů. Takto postupně vyložte těstem všechny tři formy. (Koláče můžete připravit všechny najednou nebo část těsta odložit na později – v lednici vydrží až 2 dny.)

9 Přečnívající těsto seřízněte zhruba na výšku necelého centimetru ode dna formy. „Kraj by neměl být příliš vysoký, aby náplň vyplnila celou plochu koláče,“ říká Míša. Nyní koláče můžete plnit, těsto ve formě se už nenechává kynout.
 

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ MÁK & BLUMY



10 Mák vsypte do rendlíku, zalijte mlékem a oslaďte. Vařte na mírném ohni 5 minut a pak nechte 5 minut stát.

11 Náplň vlijte na těsto a rozetřete stěrkou po celé ploše koláče. Na mák lžící nanášejte tvaroh smíchaný s 1 žloutkem a 1 lžící moučkového cukru.

12 Blumy rozpulte, vypeckujte a rozložte po obvodu. Na střed vyskládejte měsíčky blum a koláč ozdobte povidly.

13 Koláč posypte třetinou drobenky a pak mandlemi. V troubě vyhřáté na 180°C ho pečte 30 minut.
 

PŘÍPRAVA 2 NÁPLNÍ TVAROH & OVOCE



14 V míse utřete tvaroh, moučkový cukr a vejce dohladka. Je-li tvaroh příliš tuhý, vmíchejte trošku mléka.

15 Tvarohovou náplň rozdělte do dvou připravených forem. Stěrkou ji rozprostřete po celé ploše koláčů.



16 Půlky vypeckovaných meruněk naskládejte po obvodu a střed ozdobte nakrájenými meruňkami.

17 Koláč posypte druhou třetinou drobenky. Povidly nakreslete pomocí cukrářského sáčku různé ornamenty.

18 Nakonec povrch koláče posypte mandlovými lupínky a v troubě vyhřáté na 180°C ho pečte 30 minut.

19 Druhý koláč poklaďte po obvodu ostružinami, aby se nedotýkaly formy, a střed vyplňte malinami.

20 Připravený koláč posypte zbylou drobenkou a v troubě vyhřáté na 180°C ho pečte 30 minut.

21 Když kraje zezlátnou a náplň zpevní, je hotovo. Nechte zchladnout, uvolněte nožem okraje a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit