Kynuté ovocné koláče jako od babičky jsou hlavním tahákem únětické hospůdky U Lasíků. Recept na ně včetně návodu na těsto, které zaručeně vykyne, nám prozradila jejich autorka Michaela Mrhálková.
Suroviny
Postup
PŘÍPRAVA KVÁSKU
- Zkontrolujte, zda droždí není prošlé ani vadné, a rozdrobte ho do mísy vypláchnuté horkou vodou.
- Přisypte moučkový cukr a promíchejte. „V horké míse s cukrem začne droždí hned kvasit,“ vysvětluje Míša.
- Přidejte lžíci mouky a mléko a přikryjte utěrkou. Na teplém místě kvásek vyběhne a napění do 15 minut.
PŘÍPRAVA KYNUTÉHO TĚSTA
Těsto důkladně vypracujte, bude se vám lépe vyvalovat.
Do vzešlého kvásku vyklepněte vejce a přilijte olej. Nyní kvásek přelijte do zadělávací mísy, nejlépe opět nahřáté. Těsto můžete zadělat ručně vařečkou nebo v robotu hnětacím hákem – ušetří vám to spoustu námahy i čas.
Přisypte polovinu mouky a sůl a začněte hníst. Když se těsto spojí, přisypte zbylou mouku a zapracujte ji. Nakonec poprašte hladkou moukou a vypracujte hladké pružné těsto. Vyklopte ho na vál, utvořte kouli a dejte ji do mísy.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to 30–90 minut (podle teploty v místnosti). Mezitím zpracujte prsty máslo, cukr a mouku na drobenku a připravte si všechny náplně.
7 Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený hladkou moukou, krátce propracujte a rozdělte na tři stejné díly. Utvořte z nich bochánky a postupně, za průběžného podsypávání moukou, vyválejte rovnoměrně silné kulaté placky o něco větší, než je průměr formy.
Formu vymažte máslem. Vyválenou placku přeneste do formy. Těsto uhlaďte dlaněmi od středu k obvodu a lehce vmáčkněte do okrajů. Takto postupně vyložte těstem všechny tři formy. (Koláče můžete připravit všechny najednou nebo část těsta odložit na později – v lednici vydrží až 2 dny.)
Přečnívající těsto seřízněte zhruba na výšku necelého centimetru ode dna formy. „Kraj by neměl být příliš vysoký, aby náplň vyplnila celou plochu koláče,“ říká Míša. Nyní koláče můžete plnit, těsto ve formě se už nenechává kynout.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ MÁK & BLUMY
- Mák vsypte do rendlíku, zalijte mlékem a oslaďte. Vařte na mírném ohni 5 minut a pak nechte 5 minut stát.
- Náplň vlijte na těsto a rozetřete stěrkou po celé ploše koláče. Na mák lžící nanášejte tvaroh smíchaný s 1 žloutkem a 1 lžící moučkového cukru.
- Blumy rozpulte, vypeckujte a rozložte po obvodu. Na střed vyskládejte měsíčky blum a koláč ozdobte povidly.
- Koláč posypte třetinou drobenky a pak mandlemi. V troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte 30 minut.
PŘÍPRAVA 2 NÁPLNÍ TVAROH & OVOCE
- V míse utřete tvaroh, moučkový cukr a vejce dohladka. Je-li tvaroh příliš tuhý, vmíchejte trošku mléka.
- Tvarohovou náplň rozdělte do dvou připravených forem. Stěrkou ji rozprostřete po celé ploše koláčů.
- Půlky vypeckovaných meruněk naskládejte po obvodu a střed ozdobte nakrájenými meruňkami.
- Koláč posypte druhou třetinou drobenky. Povidly nakreslete pomocí cukrářského sáčku různé ornamenty.
- Nakonec povrch koláče posypte mandlovými lupínky a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte 30 minut.
- Druhý koláč poklaďte po obvodu ostružinami, aby se nedotýkaly formy, a střed vyplňte malinami.
- Připravený koláč posypte zbylou drobenkou a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte 30 minut.
- Když kraje zezlátnou a náplň zpevní, je hotovo. Nechte zchladnout, uvolněte nožem okraje a podávejte.