0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami

Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Tartaletky z pohankové mouky s mléčnou rýží a ostružinami

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4008 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 555 g
Tuky 150 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký košíček plněný krémovou mléčnou rýží? Dokonale zralé šťavnaté ostružiny ovoněné citronovým tymiánem? Uf, z té kombinace se nám úplně zamotala hlava! Takový dezert si rozhodně necháme líbit. 

Suroviny

mléko 1 l
krupicový cukr 50 g
bobkový list 1 ks
vanilkový lusk ½ ks
podélně rozříznutý, semínka vyškrábnutá
citronová kůra
z 1/2 citronu, v proužcích
sůl
rýže kulatozrnná 100 g
máslo
změklé, na vymazání formiček
Na těsto
vejce 2 ks
rozšlehaná
třtinový cukr 2 PL
mletý
sůl ½ ČL
máslo 50 g
rozpuštěné, zchladlé
mouka pohanková hladká 300 g
+ na podsypání
Na ostružiny
hnědý cukr 1 PL
citronová šťáva
podle chuti
citronový tymián 1 snítka
lístky odrhnuté

Postup

1

Vlijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte cukr, bobkový list a vanilkový lusk. Přiveďte těsně pod bod varu, pak stáhněte z ohně, přiklopte a nechte nejméně 15 minut stát, aby směs natáhla vůni koření. Máte-li čas, nechte koření ve směsi louhovat několik hodin.

2

Na těsto prošlehejte vejce, 40 ml vody, cukr, sůl a máslo. Postupně přidávejte pohankovou mouku. Na pomoučené pracovní ploše hněťte těsto, dokud nepřestane lepit, podle potřeby podsypte další moukou. Zabalte těsto do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladu.

3

Vylovte z mléčné směsi vanilkový lusk a bobkový list. Vložte citronovou kůru, špetku soli a rýži, promíchejte. Vařte na mírném ohni 1 hodinu, až je rýže měkká a kaše hustá. Během vaření míchejte. Z hotové kaše vyjměte kůru.

4

Předehřejte troubu na 175 °C. Vychlazené těsto vyjměte a na podsypané pracovní ploše rozválejte tak, abyste jím vyložili 8 formiček o průměru 10–12 cm. Vymažte každou formičku máslem, vložte do ní těsto a vytvarujte podle formy. Navrch každé položte pomačkaný pečicí papír, zatižte jej (např. suchými fazolemi) a 5 minut předpékejte na slepo. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte další 2 minuty. Do každé formy vložte asi 3 lžíce uvařené mléčné rýže a vraťte na 10 minut do trouby.

5

Do rendlíku vsypte ostružiny, cukr, podlijte trošku vody a 5 minut povařte. Okyselte podle chuti. Na každou tartaletku naložte ostružiny, pokapejte šťávou z ostružin a posypte lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč