0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový pudink s karamelovými jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1947 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 239 g
Tuky 98 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poslední jablka z loňské sklizně udělají z obyčejného jídla parádu! Díky šlehačce je rýže nadýchaná jako obláček, a navíc voní po citronu a skořici.

Suroviny

rýže kulatozrnná 90 g
sůl 1 špetka
mléko 500 ml
skořice 1 svitek
krupicový cukr 1 PL
vanilka
moučkový cukr 2 PL
Na karamelová jablka
máslo 3 PL
na plátky
krupicový cukr 3 PL
skořice ½ ČL
citronová kůra
nastrouhaná, podle chuti
jablečná šťáva 70 ml
škrob ¾ PL

1 Rýži vsypte do hrnce s 200 ml vody a špetkou soli. Přiveďte k varu, přiklopte a mírným varem vařte 10 minut. Pak přilijte mléko, přidejte skořici a pomalu zakryté vařte 30–35 minut, občas zamíchejte. Z hotové rýže vyjměte skořici, vmíchejte lžíci cukru a nechte úplně vychladnout.

2Smetanu našlehejte do měkkých špiček s trochou vanilky a moučkovým cukrem. Vzniklou šlehačku lehce vmíchejte do rýže.

3 Na jablka rozehřejte ve velké pánvi máslo. Na pánev vyskládejte jablka a posypte je 1 lžící cukru. Jablka opékejte (jednou otočte), až začnou měknout (pozor na rozvaření!). Posypte zbytkem cukru a skořicí a opékejte 2 minuty, až cukr začne karamelizovat. Pak jablka vyjměte, zvyšte plamen a do pánve nalijte mošt, v němž jste rozmíchali škrob. Vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne a škrob se neprovaří.

4 Pudink navrstvěte do misek, navrch každé porce rozložte teplá jablka, přelijte omáčkou, poprašte troškou mleté skořice a strouhněte trochu citronové kůry. Pudink podávejte ihned horký, ale je výborný i zastudena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Komentáře

jitka Červená

Vynikající

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč