Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový pudink s karamelovými jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1947 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 239 g
Tuky 98 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poslední jablka z loňské sklizně udělají z obyčejného jídla parádu! Díky šlehačce je rýže nadýchaná jako obláček, a navíc voní po citronu a skořici.

Suroviny

rýže kulatozrnná 90 g
sůl 1 špetka
mléko 500 ml
skořice 1 svitek
vanilka
Na karamelová jablka
na plátky
skořice ½ ČL
nastrouhaná, podle chuti
jablečná šťáva 70 ml
škrob ¾ PL

Postup

1

Rýži vsypte do hrnce s 200 ml vody a špetkou soli. Přiveďte k varu, přiklopte a mírným varem vařte 10 minut. Pak přilijte mléko, přidejte skořici a pomalu zakryté vařte 30–35 minut, občas zamíchejte. Z hotové rýže vyjměte skořici, vmíchejte lžíci cukru a nechte úplně vychladnout.

2

Smetanu našlehejte do měkkých špiček s trochou vanilky a moučkovým cukrem. Vzniklou šlehačku lehce vmíchejte do rýže.

3

Na jablka rozehřejte ve velké pánvi máslo. Na pánev vyskládejte jablka a posypte je 1 lžící cukru. Jablka opékejte (jednou otočte), až začnou měknout (pozor na rozvaření!). Posypte zbytkem cukru a skořicí a opékejte 2 minuty, až cukr začne karamelizovat. Pak jablka vyjměte, zvyšte plamen a do pánve nalijte mošt, v němž jste rozmíchali škrob. Vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne a škrob se neprovaří.

4

Pudink navrstvěte do misek, navrch každé porce rozložte teplá jablka, přelijte omáčkou, poprašte troškou mleté skořice a strouhněte trochu citronové kůry. Pudink podávejte ihned horký, ale je výborný i zastudena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Komentáře

29.03.2020 11:01

Vynikající

Apetit magazín