Poslední jablka z loňské sklizně udělají z obyčejného jídla parádu! Díky šlehačce je rýže nadýchaná jako obláček, a navíc voní po citronu a skořici.
Suroviny
Postup
Rýži vsypte do hrnce s 200 ml vody a špetkou soli. Přiveďte k varu, přiklopte a mírným varem vařte 10 minut. Pak přilijte mléko, přidejte skořici a pomalu zakryté vařte 30–35 minut, občas zamíchejte. Z hotové rýže vyjměte skořici, vmíchejte lžíci cukru a nechte úplně vychladnout.
Smetanu našlehejte do měkkých špiček s trochou vanilky a moučkovým cukrem. Vzniklou šlehačku lehce vmíchejte do rýže.
Na jablka rozehřejte ve velké pánvi máslo. Na pánev vyskládejte jablka a posypte je 1 lžící cukru. Jablka opékejte (jednou otočte), až začnou měknout (pozor na rozvaření!). Posypte zbytkem cukru a skořicí a opékejte 2 minuty, až cukr začne karamelizovat. Pak jablka vyjměte, zvyšte plamen a do pánve nalijte mošt, v němž jste rozmíchali škrob. Vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne a škrob se neprovaří.
Pudink navrstvěte do misek, navrch každé porce rozložte teplá jablka, přelijte omáčkou, poprašte troškou mleté skořice a strouhněte trochu citronové kůry. Pudink podávejte ihned horký, ale je výborný i zastudena.
Komentáře
Vynikající