5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4264 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 392 g
Tuky 246 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skandinávský dezert vás dostane chutí a hlavně promyšlenou kombinací textur: hebké rýže, křupavých mandlí a ledového sorbetu. 

Suroviny

máslo 1 PL
rýže 200 g
krupicový cukr 100 g
kardamom špetka
mletý
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
sůl špetka
mléko 1 l
2 PL
likér Amaretto
mandle 200 g
nahrubo
smetana ke šlehání 300 ml
33%
Na malinový sorbet
200 g
malinové pyré (viz něc navíc)
4 PL
malinové pyré na dokončení
krupicový cukr 30 g
30 g
glukóza
Na dokončení
maliny hrst
čerstvé
1 PL
lyofilizované maliny (sušené mrazem), drcené, koupíte např. na www.mixit.cz
mandle hrst
loupané

1 V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte rýži, krátce opražte, pak přidejte cukr, kardamom, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, špetku soli a přilijte 360ml vody a mléko. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud rýže nebude al dente. Pak odstavte, vmíchejte amaretto a mandle a dejte vychladnout. Potom ušlehejte smetanu a vmíchejte ji do rýže.

2 Na sorbet: malinové pyré přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a vmíchejte cukr s glukózou. Dejte do zmrzlinovače a umíchejte sorbet. Dejte jej aspoň na 1 hodinu do mrazáku.

3 Rýži rozdělte do talířů, ozdobte čerstvými malinami, drcenými sušenými malinami i odloženým pyré a mandlemi a nakonec dejte do každého talíře noček malinového sorbetu.

NĚCO NAVÍC

Malinové pyré koupíte např. v Makru (též pod názvem coulis), nebo si je připravte sami: čerstvé či mražené maliny krátce povařte, protřete přes jemné síto a případně doslaďte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit