Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4264 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 392 g
Tuky 246 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skandinávský dezert vás dostane chutí a hlavně promyšlenou kombinací textur: hebké rýže, křupavých mandlí a ledového sorbetu. 

Suroviny

máslo 1 PL
rýže 200 g
krupicový cukr 100 g
kardamom špetka
mletý
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
sůl špetka
mléko 1 l
2 PL
likér Amaretto
mandle 200 g
nahrubo
smetana ke šlehání 300 ml
33%
Na malinový sorbet
200 g
malinové pyré (viz něc navíc)
4 PL
malinové pyré na dokončení
krupicový cukr 30 g
30 g
glukóza
Na dokončení
maliny hrst
čerstvé
1 PL
lyofilizované maliny (sušené mrazem), drcené, koupíte např. na www.mixit.cz
mandle hrst
loupané

1 V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte rýži, krátce opražte, pak přidejte cukr, kardamom, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, špetku soli a přilijte 360ml vody a mléko. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud rýže nebude al dente. Pak odstavte, vmíchejte amaretto a mandle a dejte vychladnout. Potom ušlehejte smetanu a vmíchejte ji do rýže.

2 Na sorbet: malinové pyré přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a vmíchejte cukr s glukózou. Dejte do zmrzlinovače a umíchejte sorbet. Dejte jej aspoň na 1 hodinu do mrazáku.

3 Rýži rozdělte do talířů, ozdobte čerstvými malinami, drcenými sušenými malinami i odloženým pyré a mandlemi a nakonec dejte do každého talíře noček malinového sorbetu.

NĚCO NAVÍC

Malinové pyré koupíte např. v Makru (též pod názvem coulis), nebo si je připravte sami: čerstvé či mražené maliny krátce povařte, protřete přes jemné síto a případně doslaďte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit