Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2036 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 190 g
Tuky 105 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože je rukola u nás známá především jako salátové lupení, dá se z ní udělat i dobré pesto!

Suroviny

dýně 1 ks
máslová – oloupaná, zbavená semínek, nakrájená na cca 2cm kousky, asi 600 g po očištění
olivový olej panenský 2 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 320 g
např. větší mušle
rukola 2 hrsti
parmazán
hobliny na posypání
vlašské ořechy
nasekané, opražené, na posypání
Na rukolové pesto
rukola 100 g
listy zbavené tuhých stonků
vlašské ořechy 50 g
česnek 2 stroužky
nahrubo
olivový olej panenský ml
citronová štáva 1 PL
parmazán 4 PL
najemno nastrouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Předehřejte troubu na 200°C. Plech (nebo dva) vyložte pečicím papírem. Nakrájenou dýni promíchejte s olivovým olejem, rozprostřete ji na plech (nebo podle potřeby na dva), podle chuti osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut doměkka a tak, aby kousky na okrajích zhnědly.

2 Mezitím zpracujte v sekáčku na potraviny nebo v robotu se sekacím nástavcem uvedené suroviny na pesto až po citronovou šťávu na konzistenci, která vám vyhovuje. Nakonec vmíchejte parmazán a podle chuti osolte a opepřete.

3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente. Potom je sceďte, nechte dobře okapat a vsypte do mísy. Přidejte upečenou dýni, vmíchejte tolik pesta, aby byly dýně i těstoviny příjemně obalené, ale neplavaly (zbylé pesto lze uchovat pár dnů v lednici nebo zamrazit), a lístky rukoly. Podávejte s parmazánem a ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit