Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Těstoviny s rukolovým pestem a dýní

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1586 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 165 g
Tuky 69 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože je rukola u nás známá především jako salátové lupení, dá se z ní udělat i dobré pesto!

Suroviny

1 ks
máslová dýně oloupaná, zbavená semínek, nakrájená na cca 2 cm kousky, asi 600 g po očištění
olivový olej 2 PL
panenský
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 320 g
např. větší mušle
rukola 2 hrst
hobliny parmazánu na posypání
vlašské ořechy
nasekané, opražené, na posypání
Na rukolové pesto
80 g
rukolové listy zbavené tuhých stonků
50 g
vlaššké ořechy
česnek 2 stroužek
nahrubo
olivový olej ml
panenský
citronová štáva 1 PL
parmazán 3 PL
vrchovaté, najemno nastouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Předehřejte troubu na 200°C. Plech (nebo dva) vyložte pečicím papírem. Nakrájenou dýni promíchejte s olivovým olejem, rozprostřete ji na plech (nebo podle potřeby na dva), podle chuti osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut doměkka a tak, aby kousky na okrajích zhnědly.

2 Mezitím zpracujte v sekáčku na potraviny nebo v robotu se sekacím nástavcem uvedené suroviny na pesto až po citronovou šťávu na konzistenci, která vám vyhovuje. Nakonec vmíchejte parmazán a podle chuti osolte a opepřete.

3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente. Potom je sceďte, nechte dobře okapat a vsypte do mísy. Přidejte upečenou dýni, vmíchejte tolik pesta, aby byly dýně i těstoviny příjemně obalené, ale neplavaly (zbylé pesto lze uchovat pár dnů v lednici nebo zamrazit), a lístky rukoly. Podávejte s parmazánem a ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit