Těstoviny sýr & pepř

Těstoviny sýr & pepř
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny sýr & pepř

3.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1396 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 91 g
Tuky 81 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a chutné zároveň!

Suroviny

špagety 250 g
lze nahradit těstovinami bucatini
sůl mořská
máslo 60 g
na kostky, změklé
parmazán 85 g
nebo sýr grana padano, nastrouhaný
pepř 2 ČL
čerstvě drcený (ideálně použijte hmoždíř) + další na ozdobení
sýr pecorino 2 PL
ovčí sýr pecorino romano, strouhaný
citron 1 ks
malý
olivový olej panenský
na pokapání
bazalka
na ozdobení

1 Těstoviny dejte vařit do řádně osolené vroucí vody, ale vařte je o 2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu, tedy asi tak 8–10 minut. Pak sceďte, ale hrnek vody z vaření dejte stranou.

2 Scezené těstoviny dejte do široké pánve o průměru asi 30 cm. Přidejte máslo a 125 ml vody z vaření. Na středním plameni přiveďte k varu. (Máslo se škrobem uvolněným z těstovin vytvoří omáčku, která zabrání sýru, aby se srazil.) 

3 Ztlumte a přidejte grana padano a drcený pepř. Kleštěmi promíchejte těstoviny s omáčkou a zahřívejte za stálého opatrného promíchávání 1 minutu, až se sýr rozpustí a omáčka trochu zhoustne.

4 Sundejte ze sporáku a vmíchejte pecorino. Posypte strouhanou citronovou kůrou. Pokud jsou těstoviny příliš suché, přidejte ještě trochu vody z vaření. 

5 Rozdělte na talíře a pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Poprašte trochou pepře, případně ozdobte bazalkou, a ihned podávejte.

Embedded node

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit