Těstoviny ze spíže

Těstoviny ze spíže
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny ze spíže

4 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2420 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 310 g
Tuky 75 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se hladová rodina dožaduje večeře a vy jste zrovna nestihli nakoupit, vytrhne vám trn z paty právě tenhle recept. Všechny suroviny totiž najdete doma ve spíži a během půl hodiny z nich vykouzlíte báječně voňavé jídlo.

Suroviny

olivový olej 3 PL
strouhanka 50 g
ideálně panko
česnek 3 stroužky
nasekané najemno
rozmarýn 1 snítka
lístky odrhnuté a nasekané najemno
sardinky (konzerva) 2 ks
v oleji (à 120–125 g), maso okapané, případně zbavené kůstek
rajčatová passata 500 g
olivy černé 50 g
bez pecek, slité a nakrájené
linguine 350 g
lze nahradit jinými dlouhými těstovinami
petrželka 1 svazek
nasekaná najemno
sýr pecorino 25 g
lze nahradit parmazánem, nastrouhaný najemno

1 Na pánvi na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje a vhoďte strouhanku. Míchejte a opé- kejte, dokud strouhanka nezačne zlátnout. Pak přidejte další lžíci oleje a česnek a ještě chvilku opékejte, aby se česnek rozvoněl, ale strouhanka se nespálila. Přemístěte ihned do misky a nechte vychladnout, z pánve vytřete poslední drobečky.

2 Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Rozpalte uvolněnou pánev na středním plameni a vlijte poslední lžíci oleje. Přidejte rozmarýn a sardinky a opékejte 2–3 minuty, během vaření rozbíjejte kousky ryb vařečkou jemně na kousky. Vlijte passatu, přidejte olivy a 10 minut nechte vařit.

3 Mezitím dejte do vroucí vody těstoviny. Zatímco se těstoviny vaří, přimíchejte do strouhanky polovinu pecorina nebo parmazánu a nasekanou petrželku (část odložte na posypání). Těstoviny uvařte al dente (na skus) a slijte je, trošku vody z vaření si nechte stranou. Tu přidejte do omáčky, aby přilnula k těstovinám.

4 Do omáčky vhoďte těstoviny a promíchejte. Posypte opečenou strouhankou, odloženou petrželkou a zbytkem sýra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit