Když se hladová rodina dožaduje večeře a vy jste zrovna nestihli nakoupit, vytrhne vám trn z paty právě tenhle recept. Všechny suroviny totiž najdete doma ve spíži a během půl hodiny z nich vykouzlíte báječně voňavé jídlo.
Suroviny
1 Na pánvi na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje a vhoďte strouhanku. Míchejte a opé- kejte, dokud strouhanka nezačne zlátnout. Pak přidejte další lžíci oleje a česnek a ještě chvilku opékejte, aby se česnek rozvoněl, ale strouhanka se nespálila. Přemístěte ihned do misky a nechte vychladnout, z pánve vytřete poslední drobečky.
2 Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Rozpalte uvolněnou pánev na středním plameni a vlijte poslední lžíci oleje. Přidejte rozmarýn a sardinky a opékejte 2–3 minuty, během vaření rozbíjejte kousky ryb vařečkou jemně na kousky. Vlijte passatu, přidejte olivy a 10 minut nechte vařit.
3 Mezitím dejte do vroucí vody těstoviny. Zatímco se těstoviny vaří, přimíchejte do strouhanky polovinu pecorina nebo parmazánu a nasekanou petrželku (část odložte na posypání). Těstoviny uvařte al dente (na skus) a slijte je, trošku vody z vaření si nechte stranou. Tu přidejte do omáčky, aby přilnula k těstovinám.
4 Do omáčky vhoďte těstoviny a promíchejte. Posypte opečenou strouhankou, odloženou petrželkou a zbytkem sýra.