0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3292 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 273 g
Tuky 170 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do špenátu lze přidat kromě kopřiv i jiné druhy bylinek. Totéž platí o omáčce. Kdo nemusí kopr, ochutí ji třeba medvědím česnekem.

Suroviny

ocet 2 PL
sůl
vejce 4 ks
slunečnicový olej 2 PL
uzené maso 100 g
vařené, nakrájené na kostičky
česnek 1 stroužek
nadrobno
kopřiva 2 hrsti
listy omyté a nakrájené
baby špenát 250 g
chleba 4 plátky
viz Něco navíc
vepřové sádlo 1 PL
Na omáčku
majonéza 80 g
zakysaná smetana 60 g
hořčice plnotučná 30 g
nebo ostrá
sůl
pepř
čerstvě drcený
citronová štáva 2 PL
kopr 6 snítek
nasekaný nadrobno (4 pěkné kousky odložte stranou na ozdobení)

Postup

1

Do menšího kastrolu nalijte vodu do výšky asi 10cm. Přilijte ocet, osolte a přiveďte k mírnému varu. Vejce po jednom vyklepněte do oblého šálku, aniž by se při tom porušil žloutek. Vodu v kastrolu lžící roztočte tak, aby se uprostřed utvořil vír. Do něho opatrně nechte vklouznout vejce s tím, že ho vír ,zakulatí‘. Vařte zvolna podle požadované tuhosti žloutku 5–8 minut. Hotové vejce vylovte, odložte na větší talíř s troškou vody z vaření a nechte v teple. Zopakujte s ostatními vejci. 

2

Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte uzené maso, česnek a kopřivy, podlijte trochou vody a nechte krátce dusit. Přisypte baby špenát a míchejte, až zavadne. Odstavte.

3

Krajíce chleba potřete lehce sádlem, dejte na plech a upečte v rozpálené troubě dozlato- va – hlídejte, aby se nespálily.

4

Mezitím v misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmíchejte kopr. 

5

Na krajíce chleba rozdělte směs špenátu, kopřiv a uzeného masa, přidejte vejce a doplňte omáčkou, ozdobte odloženým koprem.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakýkoli svůj oblíbený chléb, třeba žitný či toustový, nebo rozříznuté pečivo, např. dalamánky, kaiserky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit