0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Toust se špenátem s kopřivami, ztraceným vejcem a hořčicovo-koprovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3292 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 273 g
Tuky 170 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do špenátu lze přidat kromě kopřiv i jiné druhy bylinek. Totéž platí o omáčce. Kdo nemusí kopr, ochutí ji třeba medvědím česnekem.

Suroviny

ocet 2 PL
sůl
vejce 4 ks
slunečnicový olej 2 PL
vařené, nakrájené na kostičky
česnek 1 stroužek
nadrobno
kopřiva 2 hrsti
listy omyté a nakrájené
chleba 4 plátky
viz Něco navíc
vepřové sádlo 1 PL
Na omáčku
majonéza 80 g
hořčice plnotučná 30 g
nebo ostrá
sůl
pepř
čerstvě drcený
citronová šťáva 2 PL
kopr 6 snítek
nasekaný nadrobno (4 pěkné kousky odložte stranou na ozdobení)

Postup

1

Do menšího kastrolu nalijte vodu do výšky asi 10cm. Přilijte ocet, osolte a přiveďte k mírnému varu. Vejce po jednom vyklepněte do oblého šálku, aniž by se při tom porušil žloutek. Vodu v kastrolu lžící roztočte tak, aby se uprostřed utvořil vír. Do něho opatrně nechte vklouznout vejce s tím, že ho vír ,zakulatí‘. Vařte zvolna podle požadované tuhosti žloutku 5–8 minut. Hotové vejce vylovte, odložte na větší talíř s troškou vody z vaření a nechte v teple. Zopakujte s ostatními vejci. 

2

Troubu předehřejte na 200°C. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte uzené maso, česnek a kopřivy, podlijte trochou vody a nechte krátce dusit. Přisypte baby špenát a míchejte, až zavadne. Odstavte.

3

Krajíce chleba potřete lehce sádlem, dejte na plech a upečte v rozpálené troubě dozlato- va – hlídejte, aby se nespálily.

4

Mezitím v misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmíchejte kopr. 

5

Na krajíce chleba rozdělte směs špenátu, kopřiv a uzeného masa, přidejte vejce a doplňte omáčkou, ozdobte odloženým koprem.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete jakýkoli svůj oblíbený chléb, třeba žitný či toustový, nebo rozříznuté pečivo, např. dalamánky, kaiserky...

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...