Nevíte, co s třešněmi? Zkuste tenhle elegantní dezert.
Suroviny
třešně
0.5
kg
krupicový cukr
50
g
ovocný likér
2
PL
griotka
máslo
50
g
sůl
1
špetka
citronová kůra
1.5
ČL
strouhaná
mouka pšeničná polohrubá
80
g
strouhanka
250
g
čerstvá
vejce
3
ks
vanilková zmrzlina
k podávání, lze nahradit vanilkovým krémem či omáčkou
1 Vypeckujte ½ kg třešní, nakrájejte na kostičky a 10 minut duste s 50 g cukru a 2 lžícemi griotky. Stáhněte z ohně, nechte vychladnout. 50 g másla utřete se špetkou soli, 1½ lžičky strouhané citronové kůry, vmíchejte 80 g polohrubé mouky. S 200–250 g čerstvé strouhanky, 3 vejci a scezenými třešněmi zpracujte na hladké těsto. Lžícemi namáčenými do studené vody sázejte do vroucí osolené vody knedlíčky, vařte cca 8 minut. Podávejte s vanilkovou (citronovou) zmrzlinou či vanilkovým krémem.