0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový pohár s třešněmi

čokoládový pohár s třešněmi
ZDROJ: unsplash.com
sdílet:

Čokoládový pohár s třešněmi

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2072 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 118 g
Tuky 155 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Počkejte, až přátelé zjistí, že se v pohárech skrývá horká čokoládová dobrota! Brandy a pikantně kontrastující višně už jenom završí jejich nadpozemské blaho.

Suroviny

máslo 80 g
+ na vymazání
kakao 1 PL
na vysypání sklenic
tmavá čokoláda 80 g
vejce 2 ks
+ 1 žloutek
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
4 PL
třešně v brandy (viz tip)
zakysaná smetana 200 g
k podávání

1 Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Čtyři 150ml pohárky nebo formičky vymažte máslem, vysypte kakaem a přebytek vyklepněte. Na vodní lázni rozpusťte máslo a nalámanou čokoládu.

2 Vajíčka, žloutek a cukr ušlehejte elektrickými metlami v míse, až směs zesvětlá, zhoustne a zdvojnásobí objem. Vlijte k ní rozpuštěnou čokoládovou směs, lžící ji zlehka zatřete a stejně postupujte i s moukou. Vzniklou směsí naplňte formy do dvou třetin. (Až sem si můžete poháry připravit den předem a uchovat v chladu do doby dokončení).

3 Pečte na plechu 12 až 13 minut (14 minut až čtvrt hodiny, pokud jste je nechali den stát). Směs by měla po okrajích zpevnit, ale uprostřed se ještě chvět.

4 Každý pohár položte na talířek, uprostřed prolomte vidličkou důlek a vložte do něj třešně spolu s trochou brandy. Poháry podávejte se zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC:  Třešně nebo višně si můžete naložit sami; hodí se i kompotované. V alkoholu by si měly pobýt aspoň týden, aby dobře nasákly. Kromě brandy můžete použít i třešňovici, rum nebo griotku. Pokud alkohol naopak nechcete, zkuste ovoce naložit do cukrového sirupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Andrea Turoková

recept sa nenachadza v cisle 03/2007 ale 03/2008

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit