Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zavařenina z rozinek

Inspirace přišla z britské kuchyně. Podobnou náplň (mincemeat), ještě spojenou tukem, tam používají do vánočních košíčků z křehkého těsta.

Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Na 1 kg zavařeniny
Doba přípravy: Do 20 minut
Rozležení: přes noc
PT20M
Vaření 0:20
Zavařenina Česká

Ingredience

    • kůru a šťávu z 1 dobře omytého citronu
    • a 1 dobře omytého pomeranče
    • 100 g jemně nasekaného kandovaného ovoce
    • 25 g loupaných mandlí, nakrájených
    • 400 g rozinek (nejlépe směs tmavých a světlých, sultánek a korintek)
    • 170 g přírodního cukru
    • 2 lžičky koření do perníku
    • 2–3 lžíce zavařených brusinek (nemusí být)
    • trochu alkoholu na zakápnutí

Příprava jídla

1. Část citrusové kůry nastrouhejte, část ponechte ve spirálkách. Kůru, šťávu a všechny ostatní suroviny kromě brusinek dejte do kastrůlku, kde budete zavařovat. Nechte přes noc rozležet v chladu, aby se krásně rozvinuly vůně.

2. Uveďte do mírného varu a pomalu vařte, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat; trvá to patnáct až dvacet minut. Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou. Jestli chcete, vmíchejte do zavařeniny brusinky a ještě horkou ji přelijte do sklenic. Zakápněte alkoholem, ihned uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo (patentní sklenice neobracejte).

Spousta možností
Rozinkovou zavařeninu lze s úspěchem zkombinovat s různými druhy (sušeného) ovoce, například meruňkami nebo švestkami. Můžete si taky pohrát s kombinací koření, přidat proslazené (kandované) ovoce nebo marmeládu aromatizovat ovocnou pálenkou či rumem. Užijete ji do závinu nebo ji rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů, taštiček a buchet.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kokosový likér

Marokánky

Sušenkové květy

Perníčky

Knoflíky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/05, str.71

Přidat komentář