
Zavařenina z rozinek
Inspirace přišla z britské kuchyně. Podobnou náplň (mincemeat), ještě spojenou tukem, tam používají do vánočních košíčků z křehkého těsta.
Vydání: 2005/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Na 1 kg zavařeniny
Ingredience
- kůru a šťávu z 1 dobře omytého citronu
- a 1 dobře omytého pomeranče
- 100 g jemně nasekaného kandovaného ovoce
- 25 g loupaných mandlí, nakrájených
- 400 g rozinek (nejlépe směs tmavých a světlých, sultánek a korintek)
- 170 g přírodního cukru
- 2 lžičky koření do perníku
- 2–3 lžíce zavařených brusinek (nemusí být)
- trochu alkoholu na zakápnutí
Příprava jídla
1. Část citrusové kůry nastrouhejte, část ponechte ve spirálkách. Kůru, šťávu a všechny ostatní suroviny kromě brusinek dejte do kastrůlku, kde budete zavařovat. Nechte přes noc rozležet v chladu, aby se krásně rozvinuly vůně.
2. Uveďte do mírného varu a pomalu vařte, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat; trvá to patnáct až dvacet minut. Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou. Jestli chcete, vmíchejte do zavařeniny brusinky a ještě horkou ji přelijte do sklenic. Zakápněte alkoholem, ihned uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo (patentní sklenice neobracejte).
Spousta možností
Rozinkovou zavařeninu lze s úspěchem zkombinovat s různými druhy (sušeného) ovoce, například meruňkami nebo švestkami. Můžete si taky pohrát s kombinací koření, přidat proslazené (kandované) ovoce nebo marmeládu aromatizovat ovocnou pálenkou či rumem. Užijete ji do závinu nebo ji rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů, taštiček a buchet.
2. Uveďte do mírného varu a pomalu vařte, až cukr začne houstnout a šťávy mírně karamelizovat; trvá to patnáct až dvacet minut. Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou. Jestli chcete, vmíchejte do zavařeniny brusinky a ještě horkou ji přelijte do sklenic. Zakápněte alkoholem, ihned uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo (patentní sklenice neobracejte).
Spousta možností
Rozinkovou zavařeninu lze s úspěchem zkombinovat s různými druhy (sušeného) ovoce, například meruňkami nebo švestkami. Můžete si taky pohrát s kombinací koření, přidat proslazené (kandované) ovoce nebo marmeládu aromatizovat ovocnou pálenkou či rumem. Užijete ji do závinu nebo ji rozmixujte a použijte jako náplň do koláčů, taštiček a buchet.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 18:57