Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Veganský wellington
Veganský wellington
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Veganský wellington

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 793805 kcal
Bílkoviny 22650 g
Sacharidy 158106 g
Tuky 306 g
Vláknina 67603 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní chvíle si žádá slavnostní lahůdku... A tou pečeně wellington rozhodně je. Pokud ovšem do vašeho jídelníčku maso nepatří, nebo chcete pohostit návštěvu, která maso nekonzumuje, dejte místo tradičního hovězího přednost této veganské variantě. V efektním kabátku z těsta se skrývá náplň ze zeleniny, luštěnin a ořechů.

Suroviny

Na těsto
+ na posypání
sůl
olivový olej 210 ml
7 PL
aquafaby (nálevu z konzervované cizrny)
marmite 1 ČL
kvasnicová pomazánka, na potření (nabízí např. Candy Store)
Na náplně
olivový olej 3 PL
nakrájená nadrobno
tuřín 150 g
nastrouhaný nahrubo
česnek 4 stroužky
nadrobno
tymián 4 snítky
lístky odrhnuté
čerstvě strouhaný
čočka 200 g
uvařená
nastrouhané nahrubo
lískové oříšky 30 g
opražené nasucho a nasekané najemno
strouhanka 50 g
z 1 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
bez tuhých stonků
vařená, nakrájená na tenké plátky
papriky pečené, v oleji 3 ks
okapané a rozkrojené na půl
Na omáčku
rostlinný olej 1 PL
nakrájená nadrobno
brandy 100 ml
pepř růžový 1 PL
kuličky podrcené
3 PL
veganská instantní směs pro přípravu omáček (např. značka Bisto)
sójová smetana 50 ml

Postup

1

Na těsto smíchejte mouku s 1 lžičkou soli. Vmíchejte olivový olej a 5–6 lžic aquafaby a zpracujte na těsto. Zlehka hněťte 30 vteřin, pak odkrojte třetinu těsta. Větší i menší kus těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice.

2

Připravte náplň: Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a zvolna opékejte cibuli a tuřín, až změknou. Přidejte polovinu nakrájeného česneku, tymián a muškátový oříšek a opékejte další minutu. Vsypte uvařenou čočku, jablko a lískové oříšky a chviličku opékejte, pak přidejte strouhanku a citronovou kůru. Promíchejte, osolte a nechte vychladnout.

3

Rozehřejte na pánvi poslední lžíci olivového oleje a 2 minuty opékejte zbylý česnek, aby se rozvoněl. Přidejte kadeřávek a přilijte trochu horké vody a míchejte, až kadeřávek zavadne a voda se vypaří. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.

4

Větší arch pečicího papíru poprašte moukou a rozválejte na něm odkrojenou třetinu těsta na obdélník o rozměrech 25 x 15 cm, pak překlopte na plech. Natřete na těsto v souvislé vrstvě polovinu odložené směsi cibule, tuřínu, jablka a čočky, ponechte okraj 1 cm. Na tuto vrstvu rozprostřete polovinu kadeřávku s česnekem, polovinu plátků řepy a veškerou naloženou papriku tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy zeleniny. Navrch naneste zbylou polovinu směsi a na ni stejným způsobem rozdělte kadeřávek a řepu. 

5

Na dalším moukou poprášeném archu pečicího papíru rozválejte zbylé těsto na obdélník 35 x 30 cm. Opatrně jej překlopte na wellington a sloupněte pečicí papír. Rukama utěsněte těsto kolem náplně a pomocí prstů vytvořte pevný a současně i zdobný okraj. Odkrojte zbylé těsto, vykrájejte ozdoby a přitiskněte je na wellington. Vložte na 30 minut do chladu.

6

Rozpalte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Smíchejte Marmite s 1 lžičkou aquafaby a směsí potřete celý wellington. Pečte 25–30 minut dozlatova.

7

Na omáčku rozehřejte v rendlíku olej a opečte na něm šalotku dosklovita. Přilijte brandy, vsypte růžový pepř. Instantní omáčku rozmíchejte s 350 ml vody a vlijte do rendlíku. Vařte 5 minut do zhoustnutí, pak vmíchejte sójovou smetanu. Podávejte s plátky wellingtonu.

Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín