Slavnostní chvíle si žádá slavnostní lahůdku... A tou pečeně wellington rozhodně je. Pokud ovšem do vašeho jídelníčku maso nepatří, nebo chcete pohostit návštěvu, která maso nekonzumuje, dejte místo tradičního hovězího přednost této veganské variantě. V efektním kabátku z těsta se skrývá náplň ze zeleniny, luštěnin a ořechů.
Suroviny
Postup
Na těsto smíchejte mouku s 1 lžičkou soli. Vmíchejte olivový olej a 5–6 lžic aquafaby a zpracujte na těsto. Zlehka hněťte 30 vteřin, pak odkrojte třetinu těsta. Větší i menší kus těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice.
Připravte náplň: Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a zvolna opékejte cibuli a tuřín, až změknou. Přidejte polovinu nakrájeného česneku, tymián a muškátový oříšek a opékejte další minutu. Vsypte uvařenou čočku, jablko a lískové oříšky a chviličku opékejte, pak přidejte strouhanku a citronovou kůru. Promíchejte, osolte a nechte vychladnout.
Rozehřejte na pánvi poslední lžíci olivového oleje a 2 minuty opékejte zbylý česnek, aby se rozvoněl. Přidejte kadeřávek a přilijte trochu horké vody a míchejte, až kadeřávek zavadne a voda se vypaří. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.
Větší arch pečicího papíru poprašte moukou a rozválejte na něm odkrojenou třetinu těsta na obdélník o rozměrech 25 x 15 cm, pak překlopte na plech. Natřete na těsto v souvislé vrstvě polovinu odložené směsi cibule, tuřínu, jablka a čočky, ponechte okraj 1 cm. Na tuto vrstvu rozprostřete polovinu kadeřávku s česnekem, polovinu plátků řepy a veškerou naloženou papriku tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy zeleniny. Navrch naneste zbylou polovinu směsi a na ni stejným způsobem rozdělte kadeřávek a řepu.
Na dalším moukou poprášeném archu pečicího papíru rozválejte zbylé těsto na obdélník 35 x 30 cm. Opatrně jej překlopte na wellington a sloupněte pečicí papír. Rukama utěsněte těsto kolem náplně a pomocí prstů vytvořte pevný a současně i zdobný okraj. Odkrojte zbylé těsto, vykrájejte ozdoby a přitiskněte je na wellington. Vložte na 30 minut do chladu.
Rozpalte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Smíchejte Marmite s 1 lžičkou aquafaby a směsí potřete celý wellington. Pečte 25–30 minut dozlatova.
Na omáčku rozehřejte v rendlíku olej a opečte na něm šalotku dosklovita. Přilijte brandy, vsypte růžový pepř. Instantní omáčku rozmíchejte s 350 ml vody a vlijte do rendlíku. Vařte 5 minut do zhoustnutí, pak vmíchejte sójovou smetanu. Podávejte s plátky wellingtonu.
Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.