0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční sušenkový dort

Velikonoční sušenkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční sušenkový dort

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7453 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 671 g
Tuky 470 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dechberoucí, a přitom tak jednoduchý! Recept na tento nádherný dort jsme objevili na blogu Caketime by Tamaris.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
+ navíc na podsypání
škrob 150 g
kukuřičný
krupicový cukr 180 g
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
vejce 2 ks
máslo 330 g
nakrájené na malé kostičky
Na krém
smetana ke šlehání 200 g
40%
krémový sýr 300 g
crème fraîche 200 g
nebo mascarpone
moučkový cukr 100 g
prosátý přes jemné síto (množství lze upravit podle chuti)
vanilkový extrakt 0.25 ČL
potravinářské barvivo
tyrkysové (nebo modré a zelené) - lze vynechat
sušenky
kakaové – nadrcené nebo nastrouhané, nebo nastrouhaná tmavá čokoláda na ozdobení
čokoládová vajíčka
malá, barevná, na ozdobení

1 Mouku a škrob prosejte přes jemné síto na pracovní plochu, přidejte cukr a vanilku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vyklepněte vejce a přidejte máslo. Dobře propracujte a hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a minimálně na hodinu uložte do lednice.

2 Na papír velikosti A4 obkreslete šablonu vejce, kterou najdete v tomto čísle v příloze Velikonoce na straně 2 a vystřihněte.

3 Po vychlazení těsto ještě jednou propracujte, rozdělte na třetiny a na moukou posypané pracovní ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte každou na plát o síle 5 mm. Podle šablony vykrojte 3 vejce. Korpusy rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 30 minut do mrazáku.

4 Zatímco se korpusy chladí, rozehřejte troubu na 190°C. Pečte 12–15 minut, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do světlehněda. Nechte zcela vychladnout.

5 Smetanu vyšlehejte dotuha. Krémový sýr, crème fraîche (nebo mascarpone), moučkový cukr a vanilkový extrakt prošlehejte dohladka a poté opatrně stěrkou vmíchejte šlehačku. Nakonec krém obarvěte na světle tyrkysovou barvu a naplňte jím cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou.

6 Na servírovací talíř nebo vhodnou podložku položte první korpus vejce a ozdobte po celé ploše malými kopečky krému. Jemně posypte rozdrobenými sušenkami či nastrouhanou čokoládou a nahoru položte druhý korpus. Postup opakujte. Poslední díl korpusu opět ozdobte krémem a na závěr ozdobte podle chuti sušenkovými drobečky, čokoládovými vajíčky a kvítky.

NĚCO NAVÍC
Zbylé těsto (odřezky) nevyhazujte, budou z něj skvělé sušenky. Vychlazené těsto rozválejte, vykrájejte z něj sušenky a upečte na 190°C dozlatova. Můžete je i slepit džemem nebo krémem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit