Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční dort

Dechberoucí, a přitom tak jednoduchý! Recept na tento nádherný dort jsme objevili na blogu Caketime by Tamaris.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení těsta
PT1M
Pečení 0:15 (1 korpus)
Dort

Ingredience

    • 350 g hladké mouky + navíc na podsypání
    • 150 g kukuřičného škrobu
    • 180 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 2 vejce
    • 330 g másla, nakrájeného na malé kostičky

    NA KRÉM

    • 200 g smetany ke šlehání (40%)
    • 300 g krémového sýra
    • 200 g crème fraîche nebo mascarpone
    • 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti) prosátého přes jemné síto
    • 1/4 lžičky vanilkového extraktu tyrkysové (nebo modré a zelené)
    • potravinářské barvivo (lze zcela vynechat)
    • nadrcené nebo nastrouhané kakaové sušenky nebo nastrouhaná tmavá čokoláda na ozdobení
    • malá barevná čokoládová vajíčka a kvítky na ozdobení

Příprava jídla

1 Mouku a škrob prosejte přes jemné síto na pracovní plochu, přidejte cukr a vanilku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vyklepněte vejce a přidejte máslo. Dobře propracujte a hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a minimálně na hodinu uložte do lednice.

2 Na papír velikosti A4 obkreslete šablonu vejce, kterou najdete v tomto čísle v příloze Velikonoce na straně 2 a vystřihněte.

3 Po vychlazení těsto ještě jednou propracujte, rozdělte na třetiny a na moukou posypané pracovní ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte každou na plát o síle 5 mm. Podle šablony vykrojte 3 vejce. Korpusy rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 30 minut do mrazáku.

4 Zatímco se korpusy chladí, rozehřejte troubu na 190°C. Pečte 12–15 minut, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do světlehněda. Nechte zcela vychladnout.

5 Smetanu vyšlehejte dotuha. Krémový sýr, crème fraîche (nebo mascarpone), moučkový cukr a vanilkový extrakt prošlehejte dohladka a poté opatrně stěrkou vmíchejte šlehačku. Nakonec krém obarvěte na světle tyrkysovou barvu a naplňte jím cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou.

6 Na servírovací talíř nebo vhodnou podložku položte první korpus vejce a ozdobte po celé ploše malými kopečky krému. Jemně posypte rozdrobenými sušenkami či nastrouhanou čokoládou a nahoru položte druhý korpus. Postup opakujte. Poslední díl korpusu opět ozdobte krémem a na závěr ozdobte podle chuti sušenkovými drobečky, čokoládovými vajíčky a kvítky.

NĚCO NAVÍC
Zbylé těsto (odřezky) nevyhazujte, budou z něj skvělé sušenky. Vychlazené těsto rozválejte, vykrájejte z něj sušenky a upečte na 190°C dozlatova. Můžete je i slepit džemem nebo krémem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohové šátečky

Velikonoční bábovka

Sušenkové řezy s velikonočními vajíčky

Minimazanečky jako muffiny

Tradiční jarní dekorace. Jak a kdy zasít velikonoční osení?

Sladké Velikonoce!

Tradiční velikonoční pečivo

Přidat komentář