Kombinace vaječného likéru, máku a červeného rybízu je možná překvapivá, ale naprosto skvělá. V redakci se po půvabně vzorované velikonoční bábovce jenom zaprášilo! Takže pokud hledáte alternativu za tradičního beránka, tato luxusní bábovka ho směle zastoupí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C.
Vejce vyšlehejte spolu s cukrem a olejem do nadýchané pěny. Mouku přesejte spolu s práškem do pečiva a solí přes jemné síto a vmíchejte citronovou kůru. Moučnou směs a vaječný likér poté stěrkou opatrně po částech zapracujte do vaječné pěny.
Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Polovinu připraveného těsta vlijte do formy a rovnoměrně ji posypte polovinou rybízu. Do druhé poloviny těsta opatrně vmíchejte mletý mák. Makové těsto rovnoměrně lžící navrstvěte do formy na světlé těsto, posypte zbylým rybízem a stěrkou ho lehce vtlačte do těsta.
Pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde ven beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout.
Z moučkového cukru, trochy sirupu nebo džusu a kapky vody umíchejte hladkou polevu a polijte jí bábovku. Ozdobte velikonočními vajíčky a nechte zaschnout.