0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6267 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 602 g
Tuky 342 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace vaječného likéru, máku a červeného rybízu je možná překvapivá, ale naprosto skvělá. V redakci se po půvabně vzorované bábovce jenom zaprášilo!

Suroviny

vejce 5 ks
o pokojové teplotě
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 250 ml
mouka špaldová hladká 300 g
lze použít pšeničnou
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl 1 špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
vaječný likér 250 ml
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
červený rybíz 100 g
v sezoně čerstvý – zbavený stopek, mimo sezonu mražený a před použitím rozmražený a dobře okapaný
mák mletý 80 g
Na dokončení
moučkový cukr 200 g
malinový sirup
nebo džus a voda na polevu
čokoládová vajíčka
mini, na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 190 °C.

2 Vejce vyšlehejte spolu s cukrem a olejem do nadýchané pěny. Mouku přesejte spolu s práškem do pečiva a solí přes jemné síto a vmíchejte citronovou kůru. Moučnou směs a vaječný likér poté stěrkou opatrně po částech zapracujte do vaječné pěny.

3 Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4 Polovinu připraveného těsta vlijte do formy a rovnoměrně ji posypte polovinou rybízu. Do druhé poloviny těsta opatrně vmíchejte mletý mák. Makové těsto rovnoměrně lžící navrstvěte do formy na světlé těsto, posypte zbylým rybízem a stěrkou ho lehce vtlačte do těsta.

5 Pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte ještě asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde ven beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout.

6 Z moučkového cukru, trochy sirupu nebo džusu a kapky vody umíchejte hladkou polevu a polijte jí bábovku. Ozdobte velikonočními vajíčky a nechte zaschnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit