Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční bábovka

Kombinace vaječného likéru, máku a červeného rybízu je možná překvapivá, ale naprosto skvělá. V redakci se po půvabně vzorované bábovce jenom zaprášilo!

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 5 vajec, o pokojové teplotě
    • 150 g krupicového cukru
    • 250 ml rostlinného oleje
    • 300 g hladké špaldové mouky (lze použít pšeničnou)
    • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
    • špetka soli
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 250 ml vaječného likéru
    • máslo a hrubá mouka na vysypání formy
    • 100 g červeného rybízu, v sezoně čerstvého a zbaveného stopek, mimo sezonu mraženého a před použitím rozmraženého a dobře okapaného
    • 80 g mletého máku

    NA DOKONČENÍ

    • 200 g moučkového cukru, malinový sirup nebo džus a voda na polevu
    • minivajíčka na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C.

2 Vejce vyšlehejte spolu s cukrem a olejem do nadýchané pěny. Mouku přesejte spolu s práškem do pečiva a solí přes jemné síto a vmíchejte citronovou kůru. Moučnou směs a vaječný likér poté stěrkou opatrně po částech zapracujte do vaječné pěny.

3 Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4 Polovinu připraveného těsta vlijte do formy a rovnoměrně ji posypte polovinou rybízu. Do druhé poloviny těsta opatrně vmíchejte mletý mák. Makové těsto rovnoměrně lžící navrstvěte do formy na světlé těsto, posypte zbylým rybízem a stěrkou ho lehce vtlačte do těsta.

5 Pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte ještě asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde ven beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout.

6 Z moučkového cukru, trochy sirupu nebo džusu a kapky vody umíchejte hladkou polevu a polijte jí bábovku. Ozdobte velikonočními vajíčky a nechte zaschnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohové šátečky

Velikonoční dort

Sušenkové řezy s velikonočními vajíčky

Minimazanečky jako muffiny

Tradiční jarní dekorace. Jak a kdy zasít velikonoční osení?

Sladké Velikonoce!

Tradiční velikonoční pečivo

Přidat komentář