Velikonoční bábovka

Velikonoční bábovka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6499 kcal
Bílkoviny 118 g
Cukr 602 g
Tuky 342 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace vaječného likéru, máku a červeného rybízu je možná překvapivá, ale naprosto skvělá. V redakci se po půvabně vzorované bábovce jenom zaprášilo!

Suroviny

vejce 5 ks
o pokojové teplotě
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 250 ml
mouka špaldová hladká 300 g
lze použít pšeničnou
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl špetka
citronová kůra
nastrouhaná z jednoho citronu
vaječný likér 250 ml
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
červený rybíz 100 g
v sezoně čerstvého a zbaveného stopek, mimo sezonu mraženého a před použitím rozmraženého a dobře okapaného
mák celý 80 g
mletý
Na dokončení
moučkový cukr 200 g
malinový sirup
nebo džus a voda na polevu
minivajíčka na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 190 °C.

2 Vejce vyšlehejte spolu s cukrem a olejem do nadýchané pěny. Mouku přesejte spolu s práškem do pečiva a solí přes jemné síto a vmíchejte citronovou kůru. Moučnou směs a vaječný likér poté stěrkou opatrně po částech zapracujte do vaječné pěny.

3 Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4 Polovinu připraveného těsta vlijte do formy a rovnoměrně ji posypte polovinou rybízu. Do druhé poloviny těsta opatrně vmíchejte mletý mák. Makové těsto rovnoměrně lžící navrstvěte do formy na světlé těsto, posypte zbylým rybízem a stěrkou ho lehce vtlačte do těsta.

5 Pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte ještě asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde ven beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout.

6 Z moučkového cukru, trochy sirupu nebo džusu a kapky vody umíchejte hladkou polevu a polijte jí bábovku. Ozdobte velikonočními vajíčky a nechte zaschnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit