Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4062 kcal
Bílkoviny 256 g
Cukr 313 g
Tuky 157 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V té mojí prostě musí být čerstvé mladé kopřivy. Nezbytnou součástí je také uzené maso (domácí je pochopitelně nejlepší), ke kterému přidávám libovou vepřovou plec, králíka nebo kuře. A všem tahle nádivka chutná!

Suroviny

hovězí maso mleté 500 g
(uzené + vepřové, králík nebo kuře)
housky 7 ks
(lepší jsou den staré), nakrájenné na kostičky
vejce 7 ks
žloutky a bílky oddělené
smetana na vaření 120 ml
pepř
sůl
muškátový květ špetka
3 hrsti
kopřivy alespoň, (v nouzi můžete použít petržel)
sádlo
lze nahradit máslem, na vymazání pekáče

1. Maso vložte do hrnce s vodou, uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky. Housky dejte do větší misky a zvlhčete je několika lžícemi vody, ve které jste vařili maso. Než natáhnou vodu, ušlehejte z bílků tuhý sníh. Žloutky prošlehejte se smetanou.

2. K navlhčeným houskám přidejte kostičky masa, žloutky se smetanou, muškátový květ a podle chuti osolte a opepřete. Přisypte posekané spařené kopřivy a na závěr jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.

3. Pomocí gumové stěrky přemístěte hmotu do vymazaného pekáče. Pečte dozlatova; trvá to zhruba tři čtvrtě hodiny (záleží na pekáči – čím je mělčí, tím to jde rychleji). Pokud si nejste jisti, jestli je nádivka už propečená, otestujte to špejlí: pokud na ní nic neulpí, je hotovo. V opačném případě ještě chvíli pečte.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit