Velikonoční nádivka s uzeným masem

Velikonoční nádivka s uzeným masem

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3882 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 328 g
Tuky 142 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé mladé kopřivy jsou nutností! Nezbytnou součástí je také uzené maso (domácí je pochopitelně nejlepší), ke kterému přidávám libovou vepřovou plec, králíka nebo kuře. A všem tahle nádivka chutná!

Suroviny

uzené maso 500 g
housky 7 ks
starší, na kostičky
vejce 7 ks
žloutky a bílky oddělené
smetana na vaření 120 ml
pepř
sůl
muškátový květ špetka
kopřiva 3 hrsti
sádlo
na vymazání pekáče

Postup

1

Maso vložte do hrnce s vodou, uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky.

2

Housky dejte do větší misky a zvlhčete je několika lžícemi vody, ve které jste vařili maso.

3

Než natáhnou vodu, ušlehejte z bílků tuhý sníh. Žloutky prošlehejte se smetanou.

4

K navlhčeným houskám přidejte kostičky masa, žloutky se smetanou, muškátový květ a podle chuti osolte a opepřete.

5

Přisypte posekané spařené kopřivy a na závěr jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.

6

Pomocí gumové stěrky přemístěte hmotu do vymazaného pekáče.

7

Pečte dozlatova; trvá to zhruba tři čtvrtě hodiny (záleží na pekáči – čím je mělčí, tím to jde rychleji). Pokud si nejste jisti, jestli je nádivka už propečená, otestujte to špejlí: pokud na ní nic neulpí, je hotovo. V opačném případě ještě chvíli pečte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit