Čerstvé mladé kopřivy jsou nutností! Nezbytnou součástí je také uzené maso (domácí je pochopitelně nejlepší), ke kterému přidávám libovou vepřovou plec, králíka nebo kuře. Všem tahle nádivka chutná a recept se vždy podaří!
Suroviny
Postup
Maso vložte do hrnce s vodou, uvařte doměkka a nakrájejte na kostičky.
Housky dejte do větší misky a zvlhčete je několika lžícemi vody, ve které jste vařili maso.
Než natáhnou vodu, ušlehejte z bílků tuhý sníh. Žloutky prošlehejte se smetanou.
K navlhčeným houskám přidejte kostičky masa, žloutky se smetanou, muškátový květ a podle chuti osolte a opepřete.
Přisypte posekané spařené kopřivy a na závěr jemně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
Pomocí gumové stěrky přemístěte hmotu do vymazaného pekáče.
Pečte dozlatova; trvá to zhruba tři čtvrtě hodiny (záleží na pekáči – čím je mělčí, tím to jde rychleji). Pokud si nejste jisti, jestli je nádivka už propečená, otestujte to špejlí: pokud na ní nic neulpí, je hotovo. V opačném případě ještě chvíli pečte.