Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na 25 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 381 g
Tuky 160 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedlá dekorace se nejlíp vyjímá na velkém stole nebo zavěšená na dveřích.

Suroviny

+ na poprášení
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
sůl špetka
máslo 100 g
rozpuštěné a zchladlé
+ 1 žloutek na potření
lze nahradit kořením či semínky, na očička

Postup

1

1 Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažného mléka a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, máslem a špetkou soli. Na závěr přilijte mléko. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Vytvarujte ptáčky, jidáše a další tvary podle libosti. Potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte 20-25 minut dozlatova.

Jak udělat ptáčky

Na ptáčky z kynutého těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1-2cm silný a asi 15-20cm dlouhý váleček. Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastřihněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, zploštěte a několikrát nastřihněte - vznikne ocásek. Tvarovat můžete i jidáše - měly by připomínat provaz. My jsme z těsta udělali ještě jedlé kytičky a motýlky.

Jak věnec ozdobit

Nejprve na věnec připevněte pomocí tavné pistole pečivo, stačí 4-6 kousků. Z užších stuh uvažte mašličky a také je přilepte pistolí. Potom věnec omotejte průhlednými stuhami. Nakonec dílo dozdobte křepelčími vajíčky; opět k tomu budete potřebovat tavnou pistoli. Pokud budete věnec věšet na dveře, pomocí drátku vytvořte očko.

Co potřebujeteTAVNÁ PISTOLE koupíte ji v hobbymarketech či v obchodech Tchibo od 250Kč.PEČIVO Jedlé ptáčky, jidáše, kytičky a další velikonoční tvary snadno vyrobíte z kynutého těsta (viz recept výše).KŘEPELČÍ VAJÍČKA prodávají supermarkety, my jsme je uvařili natvrdo a obarvili v potravinářské barvě (viz návod na další dvoustraně).NŮŽKYVĚNEC z bílého proutí seženete v květinářství nebo na internetu, ten náš má průměr 30 cm, stál 189 Kč a koupili jsme ho ve Flowers&Living.STUHY koupíte v galanteriích či v květinářstvích. Kombinovat můžete různé materiály (průhledné, vyšívané, lesklé, matné...) a odstíny (je lepší se držet jedné, maximálně dvou barev a vyhrát si s jejich odstíny).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...