Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 25 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 381 g
Tuky 160 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedlá dekorace se nejlíp vyjímá na velkém stole nebo zavěšená na dveřích.

Suroviny

krupicový cukr 3 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
sůl špetka
máslo 100 g
rozpuštěné a zchladlé
žloutek 2 ks
+ 1 žloutek na potření
rozinky
lze nahradit kořením či semínky, na očička

1 Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažného mléka a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, máslem a špetkou soli. Na závěr přilijte mléko. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Vytvarujte ptáčky, jidáše a další tvary podle libosti. Potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte 20–25 minut dozlatova.

Jak udělat ptáčky

Na ptáčky z kynutého těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2cm silný a asi 15–20cm dlouhý váleček. Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastřihněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, zploštěte a několikrát nastřihněte – vznikne ocásek. Tvarovat můžete i jidáše – měly by připomínat provaz. My jsme z těsta udělali ještě jedlé kytičky a motýlky.

Jak věnec ozdobit

Nejprve na věnec připevněte pomocí tavné pistole pečivo, stačí 4–6 kousků. Z užších stuh uvažte mašličky a také je přilepte pistolí. Potom věnec omotejte průhlednými stuhami. Nakonec dílo dozdobte křepelčími vajíčky; opět k tomu budete potřebovat tavnou pistoli. Pokud budete věnec věšet na dveře, pomocí drátku vytvořte očko.

Co potřebujete

 

 

  • TAVNÁ PISTOLE koupíte ji v hobbymarketech či v obchodech Tchibo od 250Kč.
  • PEČIVO Jedlé ptáčky, jidáše, kytičky a další velikonoční tvary snadno vyrobíte z kynutého těsta (viz recept výše).
  • KŘEPELČÍ VAJÍČKA prodávají supermarkety, my jsme je uvařili natvrdo a obarvili v potravinářské barvě (viz návod na další dvoustraně).
  • NŮŽKY
  • VĚNEC z bílého proutí seženete v květinářství nebo na internetu, ten náš má průměr 30 cm, stál 189 Kč a koupili jsme ho ve Flowers&Living.
  • STUHY koupíte v galanteriích či v květinářstvích. Kombinovat můžete různé materiály (průhledné, vyšívané, lesklé, matné...) a odstíny (je lepší se držet jedné, maximálně dvou barev a vyhrát si s jejich odstíny).

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit