0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Na 25 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 381 g
Tuky 160 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedlá dekorace se nejlíp vyjímá na velkém stole nebo zavěšená na dveřích.

Suroviny

krupicový cukr 3 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
sůl špetka
máslo 100 g
rozpuštěné a zchladlé
žloutek 2 ks
+ 1 žloutek na potření
rozinky
lze nahradit kořením či semínky, na očička

1 Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažného mléka a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, máslem a špetkou soli. Na závěr přilijte mléko. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Vytvarujte ptáčky, jidáše a další tvary podle libosti. Potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte 20–25 minut dozlatova.

Jak udělat ptáčky

Na ptáčky z kynutého těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2cm silný a asi 15–20cm dlouhý váleček. Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastřihněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, zploštěte a několikrát nastřihněte – vznikne ocásek. Tvarovat můžete i jidáše – měly by připomínat provaz. My jsme z těsta udělali ještě jedlé kytičky a motýlky.

Jak věnec ozdobit

Nejprve na věnec připevněte pomocí tavné pistole pečivo, stačí 4–6 kousků. Z užších stuh uvažte mašličky a také je přilepte pistolí. Potom věnec omotejte průhlednými stuhami. Nakonec dílo dozdobte křepelčími vajíčky; opět k tomu budete potřebovat tavnou pistoli. Pokud budete věnec věšet na dveře, pomocí drátku vytvořte očko.

Co potřebujete

 

 

  • TAVNÁ PISTOLE koupíte ji v hobbymarketech či v obchodech Tchibo od 250Kč.
  • PEČIVO Jedlé ptáčky, jidáše, kytičky a další velikonoční tvary snadno vyrobíte z kynutého těsta (viz recept výše).
  • KŘEPELČÍ VAJÍČKA prodávají supermarkety, my jsme je uvařili natvrdo a obarvili v potravinářské barvě (viz návod na další dvoustraně).
  • NŮŽKY
  • VĚNEC z bílého proutí seženete v květinářství nebo na internetu, ten náš má průměr 30 cm, stál 189 Kč a koupili jsme ho ve Flowers&Living.
  • STUHY koupíte v galanteriích či v květinářstvích. Kombinovat můžete různé materiály (průhledné, vyšívané, lesklé, matné...) a odstíny (je lepší se držet jedné, maximálně dvou barev a vyhrát si s jejich odstíny).

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč