Vepřová pečeně s whisky omáčkou a pivními bramborami

veprova pecene s whiskey
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vepřová pečeně s whisky omáčkou a pivními bramborami

2.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3036 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 332 g
Tuky 117 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V malebné krajině jižních Čech leží Svachovka. Statek a golfový resort, kde nejen pálí jedinečnou whisky, ale zároveň tu i skvěle vaří. Třeba touto pečínkou s charakterem nás naprosto dostali!

Suroviny

NA MASO
1 kg
vepřové pečeně v celku s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
pivo světlé 500 ml
ideálně polotmavé pivo Glok
cibule 2 ks
nakrájené nahrubo
česnek 5 stroužků
v celku
mrkev 2 ks
na větší kostky
řapíkatý celer 2
na kostky
tymián 2 snítky
+ další na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
NA PIVNÍ BRAMBORY
brambory 1 kg
Grenaille, vydrhnutých
rozmarýn 1 snítka
lístky, nasekané na jemno
cibule 2 ks
nasekané nahrubo
slanina 100 g
libové, nakrájené na kostičky
sůl mořská
vločková
pepř
čerstvě mletý
pivo světlé 300 ml
ideálně světlý ležák Glok
NA OMÁČKU
200 ml
demi-glace
hořčice 1 PL
hruboznná
smetana ke šlehání 4 PL
whiskey 5 ml
NA ZELENINU
brokolice 300 g
květák 300 g
mrkev 300 g
máslo 100 g

Postup

1

Maso očistěte, osolte, opepřete, pro lepší tvar jej můžete svázat provázkem. Zalijte pivem a dejte na 2 hodiny do lednice odležet. Zhruba po 30 minutách maso pravidelně obracejte. Pak jej z marinády vyjměte, důkladně osušte a osolte kůži.

2

Cibuli, česnek a zeleninu na maso vložte spolu s bylinkami do pekáče a navrch položte maso kůží nahoru, zalijte pivem z marinády, přiklopte a dejte na 4 hodiny do trouby rozehřáté na 110°C. Ke konci zvyšte teplotu na 190°C, odklopte poklici a vypečte kůži dozlatova a dokřupava.

3

Zatímco se maso peče, připravte brambory. Každou překrojte na půl a v pekáči je smíchejte s cibulí, slaninou a rozmarýnem. Osolte, opepřete a zalijte pivem. Pečte nejprve v zakrytém pekáči, po 20 minutách odklopte a upečte doměkka.

4

Výpek z masa sceďte přes sítko do rendlíku (zeleninu vyhoďte nebo použijte na jiný účel), k výpeku přidejte ostatní suroviny na omáčku a krátce povařte.

5

Zeleninu vhoďte do vroucí vody – pracujte postupně a každý druh blanšírujte zvlášť) a uvařte na skus. Pak každou várku prudce zchlaďte ve vodě s ledem a nechte okapat. Před podáváním vše prohřejte s rozpuštěným máslem.

6

Na talíř nandejte brambory, plátek pečeně, kolem nalijte omáčku a doplňte zeleninou. Můžete ozdobit snítkou tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit