V malebné krajině jižních Čech leží Svachovka. Statek a golfový resort, kde nejen pálí jedinečnou whisky, ale zároveň tu i skvěle vaří. Třeba touto pečínkou s charakterem nás naprosto dostali!
Suroviny
Postup
Maso očistěte, osolte, opepřete, pro lepší tvar jej můžete svázat provázkem. Zalijte pivem a dejte na 2 hodiny do lednice odležet. Zhruba po 30 minutách maso pravidelně obracejte. Pak jej z marinády vyjměte, důkladně osušte a osolte kůži.
Cibuli, česnek a zeleninu na maso vložte spolu s bylinkami do pekáče a navrch položte maso kůží nahoru, zalijte pivem z marinády, přiklopte a dejte na 4 hodiny do trouby rozehřáté na 110°C. Ke konci zvyšte teplotu na 190°C, odklopte poklici a vypečte kůži dozlatova a dokřupava.
Zatímco se maso peče, připravte brambory. Každou překrojte na půl a v pekáči je smíchejte s cibulí, slaninou a rozmarýnem. Osolte, opepřete a zalijte pivem. Pečte nejprve v zakrytém pekáči, po 20 minutách odklopte a upečte doměkka.
Výpek z masa sceďte přes sítko do rendlíku (zeleninu vyhoďte nebo použijte na jiný účel), k výpeku přidejte ostatní suroviny na omáčku a krátce povařte.
Zeleninu vhoďte do vroucí vody – pracujte postupně a každý druh blanšírujte zvlášť) a uvařte na skus. Pak každou várku prudce zchlaďte ve vodě s ledem a nechte okapat. Před podáváním vše prohřejte s rozpuštěným máslem.
Na talíř nandejte brambory, plátek pečeně, kolem nalijte omáčku a doplňte zeleninou. Můžete ozdobit snítkou tymiánu.