Vepřová pečeně s whisky omáčkou a pivními bramborami

Vepřová pečeně s whisky omáčkou a pivními bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2709 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 314 g
Tuky 116 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V malebné krajině jižních Čech leží Svachovka. Statek a golfový resort, kde nejen pálí jedinečnou whisky, ale zároveň tu i skvěle vaří. Třeba touto pečínkou s charakterem nás naprosto dostali!

Související recepty

Suroviny

NA MASO
1 kg
vepřové pečeně v celku s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
500 ml
polotmavé pivo Glok
cibule 2 ks
nakrájené nahrubo
česnek 5 stroužků
v celku
mrkev 2 ks
na větší kostky
řapíkatý celer 2
na kostky
tymián 2 snítky
+ další na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
NA PIVNÍ BRAMBORY
brambory 1 kg
Grenaille, vydrhnutých
rozmarýn 1 snítka
lístky, nasekané na jemno
cibule 2 ks
nasekané nahrubo
slanina 100 g
libové, nakrájené na kostičky
vločková mořská sůl
pepř
čerstvě mletý
300 ml
světlý ležák Glok
NA OMÁČKU
200 ml
demi-glace (prodává např. Silák nebo Konečně vývar)
1 PL
hruboznná hořčice
smetana ke šlehání 4 PL
5 ml
whiskový destilát Old Well New Spirit
NA ZELENINU
brokolice 300 g
růžičky
květák 300 g
růžičky
mrkev 300 g
na plátky o síle 0,5 mm
máslo 100 g
rozpuštěného

1 Maso očistěte, osolte, opepřete, pro lepší tvar jej můžete svázat provázkem. Zalijte pivem a dejte na 2 hodiny do lednice odležet. Zhruba po 30 minutách maso pravidelně obracejte. Pak jej z marinády vyjměte, důkladně osušte a osolte kůži.

2 Cibuli, česnek a zeleninu na maso vložte spolu s bylinkami do pekáče a navrch položte maso kůží nahoru, zalijte pivem z marinády, přiklopte a dejte na 4 hodiny do trouby rozehřáté na 110°C. Ke konci zvyšte teplotu na 190°C, odklopte poklici a vypečte kůži dozlatova a dokřupava.

3 Zatímco se maso peče, připravte brambory. Každou překrojte na půl a v pekáči je smíchejte s cibulí, slaninou a rozmarýnem. Osolte, opepřete a zalijte pivem. Pečte nejprve v zakrytém pekáči, po 20 minutách odklopte a upečte doměkka.

4 Výpek z masa sceďte přes sítko do rendlíku (zeleninu vyhoďte nebo použijte na jiný účel), k výpeku přidejte ostatní suroviny na omáčku a krátce povařte.

5 Zeleninu vhoďte do vroucí vody – pracujte postupně a každý druh blanšírujte zvlášť) a uvařte na skus. Pak každou várku prudce zchlaďte ve vodě s ledem a nechte okapat. Před podáváním vše prohřejte s rozpuštěným máslem.

6 Na talíř nandejte brambory, plátek pečeně, kolem nalijte omáčku a doplňte zeleninou. Můžete ozdobit snítkou tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit