0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřovo-kuřecí páj se sádlovým těstem

Vepřovo-kuřecí páj se sádlovým těstem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřovo-kuřecí páj se sádlovým těstem

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4813 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 335 g
Tuky 301 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle variace na klasické britské kulinární téma, masový koláč neboli páj, se hodí třeba jako občerstvení na party i jako součást nedělního brunche.

Suroviny

vepřové sádlo 175 g
škvařené + na vymazání
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na vysypání
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
prošlehané
Na náplň
vepřové maso
ramínko, nakrájené na cca 0,5cm kostičky
kuřecí stehenní řízky 300 g
nakrájené nadrobno
libová, nakrájená nadrobno
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté
sůl 1 ČL
rybí omáčka 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
nové koření ¼ ČL
mleté
skořice ¼ ČL
mletá
muškátový oříšek ¼ ČL
čerstvě strouhaný
K podávání
hořčice dijonská
nebo hrubozrnná
okurky nakládané
nejlépe kornišonky a/nebo feferonky

Postup

1

Připravte si náplň. Do nakrájeného obojího masa a slaniny v míse důkladně vmíchejte tymiánové lístky, sůl, rybí omáčku a veškeré koření. Zatím odložte.

2

V rendlíku přiveďte k varu sádlo a 200 ml vody. Do velké mísy prosejte mouku se solí. Vlijte horkou vodu se sádlem, důkladně promíchejte vařečkou a nechte zchladnout natolik, aby se s těstem dalo pracovat. Nenechte ale těsto vychladnout příliš – špatně by se vám tvarovalo.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Otevírací dortovou formu (nebo s vyjímatelným dnem) o průměru 18 cm, pokud možno s vyššími stěnami, zlehka vymažte sádlem a vysypte moukou. Odeberte čtvrtinu těsta a rozválejte ji na kulatou placku, která sedne do formy jako poklička, a nechte stranou. Zbývající těsto (malinkou část můžete odložit na ozdobení, chcete-li) položte na dno formy a prsty ho postupně namačkejte na dno, ale i na stěny formy až nahoru. Pokud bude klouzat dolů, nechte ho ještě trochu zchladnout. ,Zazáplatujte‘ všechny trhliny a díry, aby později nevytekla šťáva.

4

Do formy vyložené těstem nandejte masovou náplň a upěchujte ji. Měla by i tak dosahovat skoro k okrajům těsta. Vyčnívající okraje těsta potřete prošlehaným vejcem. Pak vložte pokličku z těsta a u okrajů ji přitiskněte (lze ozdobně), aby se s nimi spojila. Malým vykrajovátkem či rukojetí vařečky opatrně utvořte uprostřed pokličky otvor, aby mohla unikat pára, máte-li odložený kousek těsta, ozdobte vršek po- dle vlastní fantazie, a postavte formu na plech.

5

Vložte do trouby a pečte 30 minut, pak zmírněte troubu na 160°C a pečte dalších 70 minut, aby bylo těsto nazlátlé. Vyndejte, vršek potřete prošlehaným vejcem a vraťte do trouby
na 30–35 minut (teplota uprostřed páje by měla dosáhnout 74°C, měřeno speciálním kuchyňským teploměrem). Pokud vršek hnědne příliš rychle, zakryjte ho alobalem s otvorem pro páru uprostřed. Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté páj uložte do chladničky, aby zatuhla vypečená šťáva uvnitř, která přirozeně zrosolovatí, nejlépe přes noc.

6

Páj vyjměte z formy a podávejte nakrájený na klínky. Doplňte ho hořčicí a nakládanou zeleninou podle chuti. Můžete zapíjet pivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč