Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Wok s brokolicí a omáčkou z černých fazolí + hovězí steak

Houby šiitake dodají ‚masovou chuť‘ a konzistenci i vegetariánské verzi tohoto pokrmu.

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)
Doba přípravy: Do 10 minut
+ namáčení
PT10M
Opékání 0:10
Omáčka

Ingredience

    • 300 g hovězí roštěné, nakrájené na nudličky
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 6 sušených hub šiitake, zalitých hrnkem vroucí vody a po 20 minutách slitých
    • 1/4 hrnku omáčky z černých fazolí s česnekem (např. Black bean garlic sauce od firmy Lee Kum Kee nebo z Marks&Spencer)
    • 2 lžíce rýžového vína (např. šao-sing) nebo suchého sherry
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • 2 lžičky asijské chilli omáčky nebo pasty (např. sriracha)
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 4 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
    • 900 g brokolice, rozebrané na růžičky, měkčí části košťálů oloupané a nakrájené na plátky
    • 1/2 hrnku opražených oříšků kešú, nasekaných nahrubo
    • dušená dlouhozrnná rýže k podávání

Příprava jídla

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 Promíchejte nakrájené maso, sójovou omáčku a česnek a odložte.

2 Sceďte houby, přičemž 160ml nálevu zachyťte. Odstraňte nožičky a kloboučky nakrájejte na plát- ky. V misce smíchejte odložený nálev s omáčkou z černých fazolí, vínem, škrobem a chilli omáčkou. Míchejte, až se škrob rozpustí, a odložte.

3 Ve woku rozehřejte 1 lžíci oleje a opékejte na něm zázvor 15 sekund, až se rozvoní. Přidejte brokolici, přilijte 60ml vody, přiklopte a duste 3–5 minut doměkka. Vmíchejte připravenou směs z černých fazolí i houby a vařte zhruba 1 minutu, aby omáčka bublala a zhoustla. Vmíchejte kešú a směs přeneste do jiné nádoby.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

4a Čtvrtinu směsi odeberte a podávejte s rýží. 

MASOVÁ VERZE

4b V uvolněném woku rozpalte zbylou lžíci oleje, přidejte maso i s marinádou a zprudka opékejte 45–50 sekund dozlatova. Přimíchejte zbylou bro- kolicovou směs a podávejte s rýží. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Thajské červené kari + kuře

Penne alla puttanesca + krevety

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

REKLAMA

Přidat komentář