Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Zahřeje a posilní

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Zelenina Středomořská

Ingredience

    • 1 lžíce + 1 lžička másla
    • 4 plátky slaniny, pokrájené na proužky
    • 100 g čerstvé strouhanky
    • 75 g parmazánu, jemně strouhaného
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1,5 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 velký nebo 2 malé pórky (jen bílá a světle zelená část)
    • 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého česneku
    • zrna cukrové kukuřice okrájená ze 2–3 velkých klasů nebo cca 300g mražené kukuřice
    • 160 ml smetany ke šlehání
    • 180 ml drůbežího vývaru
    • 1/2 lžičky najemno nastrouhané kůry z biocitronu
    • 400 g máslové dýně, nakrájené na kostičky (nemusí být)
    • 300 g brambor, nakrájených na 1cm kostičky

Příprava jídla

1 Mřížku v troubě umístěte doprostřed, troubu předehřejte na 200°C. Mělkou zapékací mísu o objemu zhruba 2 litry vymažte troškou másla.

2 Ve velké nepřilnavé pánvi opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 8 minut. Přeneste ji na papírové utěrky. V pánvi ponechte 2 lžíce vypečeného tuku, zbytek slijte. Až slanina vychladne, rozdrobte ji. V misce důkladně smíchejte 1 lžíci rozdrobené slaniny se strouhankou, 2 lžícemi parmazánu, olivovým olejem, půlkou lžičky tymiánu a pořádnou špetkou soli.

3 Do pánve přidejte zbývající lžíci másla a spolu s tukem ze slaniny rozehřejte na středním plameni. Vsypte pórek a špetku soli, za stálého míchání opékejte, aby změkl a začal zlátnout, 6–7 minut. Přidejte česnek a důkladně promíchejte. Vsypte kukuřici, 1/4 lžičky soli a pár špetek pepře. Opékejte asi 3 minuty, aby byla kukuřice mírně svraštělá. Nechte lehce zchladnout.

4 Smetanu smíchejte s vývarem. Přidejte citronovou kůru, osolte a hodně opepřete. Pořádně promíchejte.

5 Ve velké míse smíchejte zbývající slaninu, pórkovo-kukuřičnou směs, dýni, brambory a zbylou lžičku tymiánu. Zlehka promíchejte. Směs naneste rovnoměrně do zapékací mísy. Posypte zbývajícím parmazánem. Smetanovo-vývarovou směs znovu promíchejte a co nejrovnoměrněji jí přelijte obsah zapékací mísy a vyškrabte do ní veškeré ulpělé koření. Obsah nádoby přitiskněte vařečkou nebo velkou lžící, aby tekutina vystoupila na povrch. Rovnoměrně posypte ochucenou strouhankou.

6 Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte, aby posypka byla tmavě zlatá a brambory a dýně měkké, když do nich píchnete vidličkou, tedy zhruba 25 minut. Tekutina by měla pod zeleninou bublat a zanechat zlatavé okraje posypky. Před podáváním nechte zhruba 20 minut chladnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z kořenové zeleniny

Špagety zapečené s rukolou

Salát s rajčatovo-fazolovou salsou a kuřecím masem

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

REKLAMA

Přidat komentář