Supersnadný slaný koláč

Supersnadný slaný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Supersnadný slaný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3055 kcal
Bílkoviny 170 g
Cukr 111 g
Tuky 209 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na rozdíl od quiche se dělá prakticky sám a přitom nepřijdete o křupavou kůrčičku a vláčný vnitřek. Je skvělý teplý i studený, jako večeře i svačina. Do tašky jej nezapomeňte dobře zabalit, ať nepromastí učebnice a sešity.

Suroviny

máslo 3 PL
1 lžíce změklého na vymazání + 2 lžíce rozpuštěného
parmazán 3 PL
nastrouhaný
čedar 220 g
nastrouhaný
jarní cibulka 4 ks
nakrájené najemno
šunka 100 g
nakrájená na kostičky
mouka pšeničná hladká 120 g
kypřicí prášek do pečiva 0.75 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana na vaření 240 ml
vejce 4 ks
prošlehaná
hořčice dijonská 2 ČL
muškátový oříšek 1 špetka
mletý

Postup

1

Troubu rozpalte na 180°C. Formu o rozměrech 20 x 20 cm vymažte změklým máslem a vysypte parmazánem. 

2

V míse smíchejte nastrouhaný čedar, jarní cibulky a šunku. Směs nasypte rovnoměrně na dno vymazané a vysypané formy. Do uvolněné mísy přidejte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl, pepř a promíchejte. Společně prošlehejte smetanu, vejce, hořčici, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo a směs opatrně přelijte přes směs sýra a šunky.

3

Pečte ve střední části trouby 30–35 minut, potom nechte zchladnout 15 minut, pak krájejte a podávejte. Jako doprovod koláči sluší lehký salát.

NĚCO NAVÍC
Do koláče můžete přidat libovolnou zeleninu – mražený hrášek, papriku na kostičky, drobné růžičky brokolice, okapanou sterilovanou kukuřici...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit