Na rozdíl od quiche se tento slaný koláč dělá prakticky sám a přitom nepřijdete o křupavou kůrčičku a vláčný vnitřek. Je skvělý teplý i studený, jako večeře i svačina. Do tašky jej nezapomeňte dobře zabalit, ať nepromastí učebnice a sešity.
Suroviny
Postup
Troubu rozpalte na 180 °C. Formu o rozměrech 20 x 20 cm vymažte změklým máslem a vysypte parmazánem.
V míse smíchejte nastrouhaný čedar, jarní cibulky a šunku. Směs nasypte rovnoměrně na dno vymazané a vysypané formy. Do uvolněné mísy přidejte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl, pepř a promíchejte. Společně prošlehejte smetanu, vejce, hořčici, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Do mokré směsi vmíchejte suchou a těsto opatrně přelijte přes směs sýra a šunky ve formě.
Pečte ve střední části trouby 30–35 minut, potom nechte zchladnout 15 minut, pak krájejte a podávejte. Jako doprovod koláči sluší lehký salát.
NĚCO NAVÍC
Do koláče můžete přidat libovolnou zeleninu – mražený hrášek, papriku na kostičky, drobné růžičky brokolice, okapanou sterilovanou kukuřici...