Zeleninové pakorky

Zeleninové pakorky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1184 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 114 g
Tuky 83 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se do přípravy zapojit také hosty – naučí se něco nového a při smažení zeleninových ‚bramboráčků‘ se mohou klidně střídat. 

Související recepty

Suroviny

cibule 2 ks
velká bílá
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
řepa 1 ks
červená
petržel 1 PL
hladkolistá, čerstvá, nasekaná
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr 1 ČL
mletý
sůl
chilli sušené 1 ČL
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
mouka pšeničná hladká 4 PL
pro bezlepkovou variantu lze nahradit cizrnovou
rostlinný olej
na smažení
citron 1 ks
k podávání a na dochucení dipu
limeta 1 ks
k podávání
Na dip
smetana 200 g
zakysaná
petržel 1 PL
hladkolistá, nasekaná
máta 1 PL
nasekané lístky

1 Cibuli oloupejte, překrojte napůl a nakrájejte na 1cm silná kolečka. Mrkev, petržel a řepu nastrouhejte nahrubo. Cibuli rozdělte do dvou misek, do jedné přidejte mrkev a petržel, do druhé řepu.

2 Do mrkvové směsi přidejte nasekanou petrželku, římský kmín, koriandr a sůl. Do směsi s červenou řepou přisypte chilli a zázvor.

3 Do každé misky nasypte 2 lžíce mouky a vše promíchejte a promačkejte. Zelenina pustí vodu, směs zvlhne a bude pěkně držet pohromadě. Pokud je třeba, přilijte trochu vody – cílem ale není řídké těstíčko, naopak!

4 V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Pomocí lžíce nebo prsty nabírejte směs a opatrně ji vkládejte do oleje. Smažte dokřupava a dozlatova. Pak nechte odsát na papírové utěrce.

5 Na dip smíchejte zakysanou smetanu a bylinky. Citron a limetku nakrájejte na klínky. Dip dotáhněte solí a limetkovou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Pakorky doporučujeme sníst co nejdřív, dokud jsou krásně křupavé. Pokud se bojíte, že vám hmota nebude po usmažení držet pohromadě, můžete do obou směsí rozdělit 1 prošlehané vejce a přidat trouchu hladké mouky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit