Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlinový dort s ovocem

Zmrzlinový dort? Ano! Naprosto dokonalý letní dezert! 

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
+ mražení
PT30M
Pečení 0:30
Zmrzlina

Ingredience

    • 75g másla, změklého + na vymazání
    • 175g světlého třtinového cukru
    • 175g hladké mouky
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 3 vejce
    • 100g zakysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • špetka soli

    NA ZMRZLINU

    • 200g malin + k podávání
    • 100g rybízu + k podávání
    • 100g moučkového cukru + 2 lžíce + na poprášení
    • 300ml smetany ke šlehání
    • 250g mascarpone
    • 200g zakysané smetany
    • 3 broskve, vypeckované a nakrájené na kostky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160/140°C. Vymažte dortovou formu o průměru 20cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Do mísy dejte máslo, cukr, mouku prosátou s kypřicím práškem, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a špetku soli a ručním šlehačem krátce prošlehejte. Hladké těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 50–55 minut dozlatova, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyndejte a nechte chladnout 10 minut, pak vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

2 Použitou formu umyjte a vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie. Do mísy dejte 1/2 malin, 1/2 rybízu a 2 lžíce moučkového cukru. Mírně rozmačkejte vidličkou a odložte. V jiné míse prošlehejte smetanu, 100g moučkového cukru a mascarpone, aby byl krém lehce našlehaný a držel tvar. Zlehka vmíchejte zakysanou smetanu, broskve a celé i rozmačkané maliny a rybíz. 

3 Korpus prořízněte, aby vznikla 3 stejně vysoká kola. Původně vrchní kolo přijde na dno formy – vložte ho tam (pak se celý zase vyklopí a kulatý opečený vršek bude nahoře). Na něj rozetřete polovinu krému. Na to položte střední kolo korpusu a potřete zbylým krémem. Zakryjte posledním kolem a lehce přitlačte – zbavíte se vzduchových kapes. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do mrazáku na alespoň 4 hodiny 

4 Vyjměte dort z mrazáku 20 minut před podáváním. Vyklopte z formy a nakrájejte. Ozdobte odloženým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na dílky. Co nesníte, můžete vrátit do formy, v mrazáku v nezměněné kvalitě vydrží ještě 2 týdny. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce

Tiramisu bomba

Smažená zmrzlina

Broskve a nektarinky

Nejsladší den dětí

Dezerty se zmrzlinou

REKLAMA

Přidat komentář