
Třešňový koláč s citronem
V tomto jemném dezertu italského střihu podpoří chuť třešní citronová šťáva. Nejlíp uděláte, když budete tenhle výtečný moučník podávat hned po vytažení z trouby, doplněný zakysanou smetanou, která zdůrazní jeho citronový švih a dobře ladí i se sladkými třešněmi. Dobrý je i druhý den, vychladlý, ale po ochutnávce v redakci silně pochybujeme, že by vám nějaký zbyl…
Vydání: 2006/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 10 kousků
Ingredience
- ½ kg vypeckovaných třešní
- šťáva z poloviny citronu
- 250 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku
- sůl
- 230 g moučkového cukru + 2 lžíce
- na poprášení
- 3 vejce
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho
- citronu
- 120 g másla, rozpuštěného a vychladlého + trocha na vymaštění formy
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. V míse smíchejte třešně a citronovou šťávu. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a její okraje potřete máslem. Prosijte mouku s kypřicím práškem a přidejte špetku soli. Vejce s cukrem utřete do pěny (podaří se to za čtyři až pět minut). Do vajec střídavě a ve dvou dávkách zamíchejte mouku, citronovou kůru a máslo.
2. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Třešně i se šťávou rozprostřete na těsto a posypte je zbylým moučkovým cukrem. Koláč pečte, dokud nebude na omak pevný; měla by stačit hodina. Bude-li to třeba, překryjte ho v polovině pečení alobalem, aby moc nezhnědl.
3. Nechte koláč deset minut chladnout; poté ho vyjměte z formy a podávejte teplý či studený, doplněný trochou zakysané smetany. Nelekejte se, pokud se během chladnutí uprostřed trochu propadne – právě tohle bude ta nejlepší, krásně šťavnatá část. Jestli vám přece jen zbylo pár kousků, přetáhněte je fólií a uložte do lednice. Bez úhony tam vydrží až dva dny.
Ještě luxusnější
• Spolu s třešněmi a cukrem můžete na těsto nasypat i mleté mandle, oříšky či vlašské ořechy. Koláč bude ještě křupavější a chuťově výraznější.
• Do těsta vetřete ještě hrst nastrouhané čokolády – zvlášť zajímavé kombinace dosáhnete, když použijete bílou nebo ochucenou.
2. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Třešně i se šťávou rozprostřete na těsto a posypte je zbylým moučkovým cukrem. Koláč pečte, dokud nebude na omak pevný; měla by stačit hodina. Bude-li to třeba, překryjte ho v polovině pečení alobalem, aby moc nezhnědl.
3. Nechte koláč deset minut chladnout; poté ho vyjměte z formy a podávejte teplý či studený, doplněný trochou zakysané smetany. Nelekejte se, pokud se během chladnutí uprostřed trochu propadne – právě tohle bude ta nejlepší, krásně šťavnatá část. Jestli vám přece jen zbylo pár kousků, přetáhněte je fólií a uložte do lednice. Bez úhony tam vydrží až dva dny.
Ještě luxusnější
• Spolu s třešněmi a cukrem můžete na těsto nasypat i mleté mandle, oříšky či vlašské ořechy. Koláč bude ještě křupavější a chuťově výraznější.
• Do těsta vetřete ještě hrst nastrouhané čokolády – zvlášť zajímavé kombinace dosáhnete, když použijete bílou nebo ochucenou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
a (neověřeno)
31. Květen 2007 19:05
Iv (neověřeno)
2. Červen 2007 22:48
tenzy (neověřeno)
6. Červen 2007 09:52
Tom (neověřeno)
11. Červen 2007 14:53
Dagmar (neověřeno)
25. Červen 2007 21:09
Alena (neověřeno)
5. Září 2007 09:06
MIRKA (neověřeno)
17. Listopad 2007 06:59
Tina (neověřeno)
22. Červen 2008 10:23
Radek (neověřeno)
6. Červenec 2008 18:03
Lenka Škodová (neověřeno)
7. Červenec 2008 11:32
Diosa (neověřeno)
31. Červenec 2008 20:34
Silvie Uváčiková
10. Červen 2009 23:04