Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kachna s brusinkovou nádivkou

Kachnu nadíváme, protože se nás u stolu schází hodně. Nechte si na její přípravu dost času, pečte ji na malém ohni dlouho a zakrytou. Na závěr můžete kachnu polít trochou piva a odkrytou dopéct – bude krásně křupavá.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H
Pečení 2:00
Česká

Ingredience

    • 1 kachna (o hmotnosti asi 2 kg)
    NA NÁDIVKU:
    • 9 housek
    • 130 g sušených brusinek, propláchnutých a osušených
    • 2 hrsti nasekané petržele
    • 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
    • 150 ml mléka
    • 100 g libového uzeného nebo slaniny, nakrájené na kostičky
    • sůl a pepř
    • špetka mletého či strouhaného muškátového oříšku
    • 1 lžička celého kmínu

Příprava jídla

1.  Nejprve podle prvního a druhého obrázku vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet (viz první obrázek). Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu nastřihněte nebo vylomte (podle druhého obrázku). Odřezaný skelet vytáhněte spodkem a použijte ho třeba na polévku. Rozpalte elektrickou troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

2.  Připravte nádivku: v misce smíchejte brusinky, opraženou housku, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky uzeného, sůl a pepř a muškátový oříšek. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je přidejte ke zbytku nádivky.


3.  Troubu ztlumte na 180/160 stupňů. Nádivkou napěchujte kachnu (viz třetí obrázek) a sešijte ji nebo spíchněte špejlemi (podle obrázku čtyři). Posypte kmínem a pečte přibližně jednu a půl až dvě hodiny dozlatova; kachnu občas přelijte uvolněnou šťávou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte – kachna by se měla dusit, nikoli smažit.

Tip na obměnu 
Kachnu s nádivkou ještě můžete vylepšit vepřovým masem. Celou vepřovou panenku zprudka opečte ze všech stran na pánvi tak, aby chytila zlatou barvu.  Kachnu naplňte přibližně polovinou nádivky, dovnitř vložte opečenou panenku a dokončete nadívání. Doba pečení se přiblíží ke dvěma hodinám.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestky ve slanině plněné mandlí

Bramborové šišky

Zahuštěné červené zelí

Maliny s vanilkovou omáčkou a bílou čokoládou

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kachna je opravdu skvělá, jen se po ní zaprášilo.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.65
Obrazek uzivatele
Ahoj, kachnu jsem jeste nikdy nevykostoval. V galerii jsem taky nenasel dalsi obrazky, jak na to. Mato k tomu fotky nebo video? Muzu tu kachnu nechat nevykostenou? Diky

Přidat komentář