Zjednodušený recept na perlu čínské kuchyně je ochutnávkou z knihy Culinaria Čína, kterou vydal Slovart.
1 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte do ní kachnu a povařte ji 5 minut. Kachnu vyjměte a osušte. Cukr rozpusťte ve 200 ml vody a roztokem pomocí štětce kachnu potřete. Pověste ji a nechte hodinu schnout. Znovu potřete cukerným roztokem a nechte zavěšenou schnout 7–8 hodin (nebo přes noc). Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu pečte 50 minut, vyjměte z trouby, obraťte a pečte znovu 50 minut či o něco déle při 180 °C.
2 Mouku na placky prohněťte v míse s cca 150 ml vlažné vody, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce a není hladké. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Pracovní plochu poprašte moukou, z těsta utvořte asi 3 cm silný váleček a rozkrájejte ho na 15 kousků. Vyválejte tenké placky, potírejte je olejem a opékejte v pánvi na středním ohni (2 minuty z každé strany).
3 Kachní maso nakrájejte na tenké plátky (z kostry můžete udělat skvělý vývar) a podávejte s plackami, cibulkou, okurkou a omáčkou z černých sójových bobů.
NĚCO NAVÍC
Pokud se vám příčí péct kachnu neosolenou, lehce ji před potíráním osolte či potřete dobrou sójovkou. Omáčka z černých sójových bobů má příchuť, která nám připomíná lékořici a semínka fenyklu. Pokud to není vaše gusto, použijte místo ní kvalitní sójovou omáčku.