Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pekingská kachna
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 58
Více než dvě hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1487 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 224 g
Tuky 31 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Než poběžíte do nejbližšího asijského bistra, přečtěte si tento zjednodušený recept na pekingskou kachnu. Perla čínské kuchyně je ochutnávkou z knihy Culinaria Čína, kterou vydal Slovart.

Suroviny

asi 2kg, oškubaná a vykuchaná
třtinový cukr 2 PL
Na placky
sezamový olej
Na dokončení
jarní cibulka 1 svazek
na nudličky
na nudličky (5cm)
omáčka z černých sójových bobů (black bean sauce - viz Něco navíc)

Postup

1

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte do ní kachnu a povařte ji 5 minut. Kachnu vyjměte a osušte. Cukr rozpusťte ve 200 ml vody a roztokem pomocí štětce kachnu potřete. Pověste ji a nechte hodinu schnout. Znovu potřete cukerným roztokem a nechte zavěšenou schnout 7–8 hodin (nebo přes noc).

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu pečte 50 minut, vyjměte z trouby, obraťte a pečte znovu 50 minut či o něco déle při 180 °C.

3

Mouku na placky prohněťte v míse s cca 150 ml vlažné vody, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce a není hladké. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.

4

Pracovní plochu poprašte moukou, z těsta utvořte asi 3 cm silný váleček a rozkrájejte ho na 15 kousků. Vyválejte tenké placky, potírejte je olejem a opékejte v pánvi na středním ohni (2 minuty z každé strany).

5

Kachní maso nakrájejte na tenké plátky (z kostry můžete udělat skvělý vývar) a podávejte s plackami, cibulkou, okurkou a omáčkou z černých sójových bobů.

NĚCO NAVÍC
Pokud se vám příčí péct kachnu neosolenou, lehce ji před potíráním osolte či potřete dobrou sójovkou. Omáčka z černých sójových bobů má příchuť, která nám připomíná lékořici a semínka fenyklu. Pokud to není vaše gusto, použijte místo ní kvalitní sójovou omáčku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...