Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Měkké maso s aromatickou omáčkou chutná přímo neodolatelně! Nejoblíbenějším telecím masem na dušení je v Itálii plec a nožičky. Raději se vyhněte zadní kýtě, libovému masu totiž tahle úprava příliš nesvědčí – bývá pak houževnaté.

Vydání: 2007/3
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
Smažení a dušení: 50 minut
P
Italská

Ingredience

    • 1 lžíce oleje
    • 1 lžíce másla
    • 700 g vykostěné telecí plece nebo nožičky, nakrájené na kostky
    • asi 4 lžíce hladké mouky
    • 1 cibule, najemno nasekaná
    • asi 20 lístků sušené šalvěje
    • 100 ml suchého bílého vína
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • 40 ml smetany na šlehání

Příprava jídla

1.  Do pánve dejte olej a máslo a postavte ji na prudký plamen. Mouku nasypte na talíř a obalte v ní kousky telecího. Maso osmahněte v rozpáleném tuku dohněda za občasného otáčení; trvá to asi deset minut. (Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, rozdělte maso na několik částí a raději opečte postupně.)

2.  Osmahnuté maso vyjměte, trochu stáhněte plamen a na pánev vhoďte cibuli a šalvěj. Přibližně čtyři minuty míchejte, cibule by měla získat světlezlatou barvu. Pak do pánve vraťte maso, přilijte víno a dřevěnou vařečkou odškrabujte všechny přípečky. Pokud by se víno příliš vyvařilo, můžete přidat jednu nebo dvě lžíce vody.

3.  Přilijte smetanu, zlehka osolte a opepřete, promíchejte a pánev zakryjte pokličkou. Stáhněte plamen a maso duste doměkka; mělo by stačit půl hodiny. Podávejte s bramborovými noky, případně s rýží.

Připravte si dopředu  Dušeným jídlům příprava předem a následné odležení vždycky jen prospěje! Pokrm můžete připravit až s dvoudenním předstihem, jen ho po vychladnutí uložte do ledničky. Před podáváním přilijte do omáčky dvě lžíce vody a i s masem ji ohřejte na sporáku nebo v troubě při 180 stupních.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Telecí balenky na tokajském víně

Koláč s telecím masem a houbami

Špenátová polévka

Bramborové noky

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/07, str.56
Obrazek uzivatele
Půl hodiny na dušení nestačí, dusila jsem plecko hodinu. Úměrně tomu jsem přidala víno i smetanu, servírovala jsem s domácími papperdele. Vynikající.

Přidat komentář