Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč švestkový

Křehký a šťavnatý

Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Odpočívání těsta: 30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 200 g hladké mouky
    • 140 g studeného másla, nakrájeného   na kousky
    • 140 g krupicového cukru + 2 lžíce   na posypání
    • 2 žloutky z velkých vajec
    • 300 g vypeckovaných švestek
    • 1 lžíci sekaných oříšků nebo mandlí
    • hrst rozinek

Příprava jídla

1. Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, žloutky a máslo. Pomocí prstů vytvořte ‚drobenku‘ a tu zpracujte na pomoučené ploše v těsto. Zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte na půl hodiny do chladničky.
 
2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na kulatou placku, švestky rozčtvrťte a mírně vtlačte do těsta. Posypte zbylým cukrem, rozinkami a oříšky a pečte
15–20 minut, až okraje zezlátnou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu mě překvapilo, že něco tak jednoduchého a rychle hotového může být taková pochoutka - snědli jsme ho skoro celý ještě za tepla - mňam
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.43
Obrazek uzivatele
tenhle koláč byl rychle hotový a vážně hrozně dobrý, jen bych ale ubrala cukru v teste!!!
Obrazek uzivatele
Naprosto souhlasím, příště dám míň cukru. Jinak ale dobrunký!
Obrazek uzivatele
Výborně se dělá ve formě na quiché. Vůbec nevadí, přidáte-li více másla nebo cukru, neublíží mu dokonce, pro konzistenci, ani bílky. V případě, že nemáte švestky, volte variantu s ananasem a kousky čokolády uvnitř, nahoru šlehačku. Dost se tím vzdálíte původnímu obrázku, ale zmizí stejně rychle :)
Obrazek uzivatele
Koláč je výborný, když švestky posypete mletým ochuceným makem a sekanými mandlemi.
Obrazek uzivatele
Neslo mi z tech ingredienci vymlatit zadny testo! Pridala jsem i bilky a ted cekam, co se s tim v lednici stane.
Obrazek uzivatele
Koláč se mi moc nepovedl :( těsto bylo opravdu dost sladké, příště dám méně cukru. Krásně se to dalo rozválet, ale asi jsem použila moc velkou formu, protože po upečení bylo těsto strašně slabounké (asi půl centimetru). A švestky pustily vodu takže celý koláč byl promáčený :(. Možná to bylo tím, že jsem použila mražené švestky. Škoda... možná se příště podaří.
Obrazek uzivatele
Dělala jsem ho z celozrné špaldové mouky a s minimem třinového cukru a byl výborný. Těsto bylo hodně křehké a šlo hůř vyválet. Koláč jsme jedli lžičkou.

Přidat komentář