0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 8 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3064 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 406 g
Tuky 139 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dezert je nejlepší z čerstvých švestek, ale můžete ho péct i z mražených, důkladně osušených.

Suroviny

máslo 140 g
krupicový cukr 140 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 140 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
mléko 1 PL
Na ozdobu
citronová šťáva
z 1 citronu
krupicový cukr 100 g
cukr 25 g
kostkový, nahrubo rozdrcený

1Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpulte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.

2V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).

3Ozdobte a podávejte Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citronové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.

Zkuste jiné ovoce!
Jedinou podmínkou je, aby bylo pevnější – zaručeně lahodnou volbou jsou třeba blumy, meruňky nebo (nepřezrálé) broskve.

 

Další recept na švestkový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

Anonym

Výborný koláč. Moc jsme si pochutnali, bohužel ho bylo málo. Příště ho udělám z dvojnásobné dávky. Udělala jsem malou úpravu, dala jsem jen 100g cukru (třtinového) a bylo to akorát.

Apetit magazín