Křupavý švestkový koláč

Křupavý švestkový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné 8 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3064 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 406 g
Tuky 139 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dezert je nejlepší z čerstvých švestek, ale můžete ho péct i z mražených, důkladně osušených.

Suroviny

švestky 200 g
máslo 140 g
krupicový cukr 140 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 140 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
mléko 1 PL
Na ozdobu
citronová štáva
z 1 citronu
krupicový cukr 100 g
cukr 25 g
kostkový, nahrubo rozdrcený

1Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpulte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.

2V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).

3Ozdobte a podávejte Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citronové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.

Zkuste jiné ovoce!
Jedinou podmínkou je, aby bylo pevnější – zaručeně lahodnou volbou jsou třeba blumy, meruňky nebo (nepřezrálé) broskve.

 

Další recept na švestkový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Komentáře

Anonym

Výborný koláč. Moc jsme si pochutnali, bohužel ho bylo málo. Příště ho udělám z dvojnásobné dávky. Udělala jsem malou úpravu, dala jsem jen 100g cukru (třtinového) a bylo to akorát.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit