Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
svestkovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5985 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 601 g
Tuky 277 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!

Suroviny

čerstvé a vypeckované
rum 150 ml
Na těsto
máslo 150 g
změklé
sůl špetka
vejce 2 ks
Na krém
mléko 50 ml
vejce 3 ks
cukr 50 g
podle chuti
Na glazuru
meruňkový džem 2 PL
rum 1 PL

Postup

1

Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu.

2

Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.

3

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

4

Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

5

Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.

6

Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem.

7

Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut.

8

Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč.

Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý. 

Komentáře

19.03.2019 22:25

Kolac je naprosto uzasny! Uz se tesim na zitrek, kdyz je druhy den jeste lepsi :)

14.03.2009 11:26
Koláč jsem už dělala několikrát a zařadila jsem ho mezi stálice....je výborný a hlavně něco jiného než klasický kynutý švestkový koláč.
20.05.2008 09:40
Mne pripadal dosť srandovný - taký americký zmiešanec :-). Jem si ho sama. Poznám aj lepšie koláče... Krém pekne zhustol. Treba dať vajcia do neho hneď - do horúceho a miešať.
04.08.2008 12:55
Kolac se mi moc nepovedl, zvednute okraje testa se pri peceni svezly na dno a krem dost nezhoustl. Jist se sice kolac da, ale ani chutove me nijak nenadchl.
12.10.2007 10:48
Je to mňamka! Akorát ten krém, který měl zhoustnout, nějak nezhoustnul... není mi jasné, proč.
03.10.2007 08:04
Recept se nachází v č. 10/05, str.23

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...