Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!
Suroviny
Postup
Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu.
Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.
Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.
Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem.
Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut.
Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč.
Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestkové hody: 10 receptů se švestkami, co musíte zkusit(10 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Kolac je naprosto uzasny! Uz se tesim na zitrek, kdyz je druhy den jeste lepsi :)