Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5985 kcal
Bílkoviny 113 g
Cukr 601 g
Tuky 277 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!

Suroviny

švestky 20 ks
čerstvé a vypeckované
rum 150 ml
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
změklé
sůl špetka
vejce 2 ks
moučkový cukr 100 g
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 50 ml
vanilkový lusk 1 ks
vejce 3 ks
cukr 50 g
podle chuti
Na glazuru
meruňkový džem 2 PL
rum 1 PL
1. Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.

2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.

4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý. 

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit