Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýže po indicku

Úchvatná příloha
Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Asijská

Ingredience

    • 200 g dlouhozrnné rýže
    • dvě cibule
    • dvě lžíce slunečnicového oleje
    • půl lžičky mleté kurkumy
    • svitek skořicové kůry
    • rozdrcená semínka ze šesti kardamomových lusků
    • lžičku kmínu
    • hrst rozinek a  pražených oříšků kešu

Příprava jídla

Základní recept na rýži:
1. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2.
Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3.
Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.


Rýže po indicku:
Pokrájejte dvě cibule a ve velké pánvi nebo v hrnci je na dvou lžících slunečnicového oleje osmažte dozlatova. Mezitím uvařte rýži podle našeho návodu. Do vody při vaření přidejte půl lžičky mleté kurkumy (dodá rýži zlatožlutou barvu a příjemnou chuť) a svitek skořicové kůry. Rýži slijte a opláchněte. K cibuli přimíchejte rozdrcená semínka ze šesti kardamomových lusků, lžičku kmínu a krátce osmahněte. Přidejte hrst rozinek a pražených oříšků kešu a poté vsypte horkou žlutou rýži. Takto upravená rýže se výborně hodí k indickým jídlům s kari, ale také ke grilovaným masům nebo k rybě.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.18

Přidat komentář