Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Tradiční italské lasagne

Popis receptu: 
Jako první vrstvu nedáváme lasagne. Zapékáme kratší dobu a je třeba hodně boloňské omáčky.
Autor: Lenka Bulantová
Hodnocení:
88 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Ingredience: Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého hovězího (kuřecího, sójového masa, jaké kdo má rád), 250 g oloupaných celých či nakrájených rajčat v plechovce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce sušené bazalky, sůl, čerstvě namletý pepř Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g mouky, 600 ml mléka, 125 g sýra na strouhání (Čedar), 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 12 listů vaječných těstovin - lasagní

Příprava jídla

Postup přípravy: Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut. Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí. Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
To co se tu vydává za Boloňskou omáčku, je ošizená Česká rychlovka a-la Babica.
Pravá Boloňská omáčka – ragů:
Na másle a troše oliv. oleje osmahlout cibulku, přidat mrkev a řap. celer vše pokrájené na malé kousky, zarestovat, přidat maso znovu zarestovat. Po cca pěti minutach přidat mléko, nechat odpařit, pak přidat suché bílé víno a muškátový ořech, nechat odvařit alkohol, nakonec přidat rajčata a táhnout alespoň 4 hodiny, než se všechno spojí.
Do omáčky nepatří česnek, červené víno ani bazalka (jedině jako ozdoba)
Obrazek uzivatele
Recept nemá s lasagnemi mnoho společného. Alespoň bych zvolila název jiný než "Tradiční...", za malou modifikaci receptu bych se nestyděla a uváděné ingredience odpustila. Bohužel i samotný postup je smutným příkladem typických českých "zrychlovaček", které se lépe prodávají, nazvete-li je "tradiční", "z babiččiny kuchařky" aj. V tomto případě se mi zdá, že to není ani třeba - pravé lasagne nejsou natolik komplikované, aby bylo nutné je tímto způsobem nahrazovat. Z Itálie znám několik variací, ale tuto si tam neumím představit.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Havlíková, děkujeme za zpětnou vazbu. Bohužel se jedná o uživatelský (tedy čtenářský) recept, takže změna nadpisu je na autorovi. Přejeme hezký den, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Vzhledem k tomu,že každá rodina v Bologni má svůj recept originální tak jsou komentáře pana Honzatky a paní Havlíkové naprosto irelevantní.Alespoň,že pan Honzatko napsal přesnější připomínky.Co mi v receptu chybí je opravdu mrkev a celer,ale ne řapíkatý.Červené víno se používá,stejně jako česnek.Mléko se používá do bešamelové omáčky na přelití před zapékáním.A sýr,nejlépe parmezán se do ní nedává,ale posype se jen povrch naskládaných lasagní.Tudíž recept až na chybějící zeleninu není zas tak špatný.

Přidat komentář