Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Celerovo-bramborový gratin

Šťavnatý a výrazný celer se výborně spojí s neutrálnějšími bramborami. Zapečením vše získá i chuťovou soudržnost.

Vydání: 2007/11
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Francouzská

Ingredience

    • 1 velký celer o váze ½ až ¾ kg
    • 250 ml mléka
    • hrubá mořská sůl na dochucení
    • 1 lžíce hladké mouky
    • máslo na vymazání formy
    • 1 stroužek česneku
    • ¾ kg pevných brambor, nejlépe žlutomasých
    • čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 60 ml zeleninového vývaru
    • 1½ hrnku strouhaného sýra (ementál, mimolette nebo s modrou plísní, samostatně i ve směsi)

Příprava jídla

1. Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.

2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.

3. Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chlebíček s dýní a fetou

Zvěřina po burgundsku

Kaštanové pyré

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný recept, rozteklý sýr na opečených bramborách a sladkém celeru... Skvělé jídlo!
Obrazek uzivatele
Naprosto skvělá kombinace, doporučuji

Přidat komentář