Tenhle sladký bochníček neodmyslitelně patří k oslavám mexického svátku Den mrtvých, který začíná 1. listopadu a je to něco jako bujará obdoba našich Dušiček.
Suroviny
Postup
V kastrole na středním plameni rozehřejte máslo, mléko a hrnek vody, až budou velmi teplé, ale nebudou se vařit.
Odměřte si hrnek a půl mouky a zbylou ponechte stranou. Odměřenou mouku smíchejte ve velké míse s droždím, solí, anýzem a cukrem. Vešlehejte teplé máslo, které jste rozpustili s mlékem a vodou. Přidejte vejce a vmíchejte další mouku. Tu přidávejte tak dlouho, až získáte měkké, ale nelepivé těsto. Na pomoučněné ploše je hněťte asi deset minut, až bude pružné.
Mísu vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte fólií a nechte vzejít, až zdvojnásobí objem; trvá to hodinu až hodinu a půl. Pak těsto ‚zbouchejte a většinu vytvarujte do bochánku. Ze zbytku vyválejte provázky a několikrát je zmáčkněte, aby vypadaly jako kostnaté prstíky. Přitiskněte na bochánek a nechte v teple hodinu kynout.
Při 180 stupních pečte asi čtyřicet minut. Vyjměte z trouby a potřete polevou, svařenou z uvedených přísad.