
Umrlčí chlebíček
Tenhle sladký bochníček neodmyslitelně patří k oslavám mexického svátku Den mrtvých, který začíná 1. listopadu a je to něco jako bujará obdoba našich Dušiček.
Ingredience
- ½ hrnku másla
- ½ hrnku mléka
- 5–5½ hrnku hladké mouky
- 2 balíčky sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce anýzových semínek
- ½ hrnku krupicového cukru
- 4 vejce
- olej na vytření mísy
- ½ hrnku moučkového cukru
- ½ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžíce strouhané pomerančové kůry
Na polevu:
Příprava jídla
1. V kastrole na středním plameni rozehřejte máslo, mléko a hrnek vody, až budou velmi teplé, ale nebudou se vařit.
2. Odměřte si hrnek a půl mouky a zbylou ponechte stranou. Odměřenou mouku smíchejte ve velké míse s droždím, solí, anýzem a cukrem. Vešlehejte teplé máslo, které jste rozpustili s mlékem a vodou. Přidejte vejce a vmíchejte další mouku. Tu přidávejte tak dlouho, až získáte měkké, ale nelepivé těsto. Na pomoučněné ploše je hněťte asi deset minut, až bude pružné.
3. Mísu vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte fólií a nechte vzejít, až zdvojnásobí objem; trvá to hodinu až hodinu a půl. Pak těsto ‚zbouchejte‘ a většinu vytvarujte do bochánku. Ze zbytku vyválejte provázky a několikrát je zmáčkněte, aby vypadaly jako kostnaté prstíky. Přitiskněte na bochánek a nechte v teple hodinu kynout.
4. Při 180 stupních pečte asi čtyřicet minut. Vyjměte z trouby a potřete polevou, svařenou z uvedených přísad.
Přidat komentář