Tenhle sladký bochníček neodmyslitelně patří k oslavám mexického svátku Den mrtvých, který začíná 1. listopadu a je to něco jako bujará obdoba našich Dušiček.
Suroviny
1 V kastrole na středním plameni rozehřejte máslo, mléko a hrnek vody, až budou velmi teplé, ale nebudou se vařit.
2 Odměřte si hrnek a půl mouky a zbylou ponechte stranou. Odměřenou mouku smíchejte ve velké míse s droždím, solí, anýzem a cukrem. Vešlehejte teplé máslo, které jste rozpustili s mlékem a vodou. Přidejte vejce a vmíchejte další mouku. Tu přidávejte tak dlouho, až získáte měkké, ale nelepivé těsto. Na pomoučněné ploše je hněťte asi deset minut, až bude pružné.
3 Mísu vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte fólií a nechte vzejít, až zdvojnásobí objem; trvá to hodinu až hodinu a půl. Pak těsto ‚zbouchejte‘ a většinu vytvarujte do bochánku. Ze zbytku vyválejte provázky a několikrát je zmáčkněte, aby vypadaly jako kostnaté prstíky. Přitiskněte na bochánek a nechte v teple hodinu kynout.
4 Při 180 stupních pečte asi čtyřicet minut. Vyjměte z trouby a potřete polevou, svařenou z uvedených přísad.