0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Umrlčí chlebíček

Umrlčí chlebíček
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Umrlčí chlebíček

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6938 kcal
Bílkoviny 297 g
Sacharidy 970 g
Tuky 165 g
Vláknina 188 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle sladký bochníček neodmyslitelně patří k oslavám mexického svátku Den mrtvých, který začíná 1. listopadu a je to něco jako bujará obdoba našich Dušiček.

Suroviny

máslo 0.5 hrnku
mléko 0.5 hrnku
mouka pšeničná hladká 5.5 hrnku
5–5,5 hrnku
droždí sušené 2 bal
sůl 1 ČL
anýz 1 PL
semínka
krupicový cukr 0.5 hrnku
vejce 4 ks
olej
na vytření mísy
Na polevu
moučkový cukr 0.5 hrnku
pomerančová šťáva 0.5 hrnku
čerstvá
pomerančová kůra 2 PL
strouhaná

1 V kastrole na středním plameni rozehřejte máslo, mléko a hrnek vody, až budou velmi teplé, ale nebudou se vařit.

2 Odměřte si hrnek a půl mouky a zbylou ponechte stranou. Odměřenou mouku smíchejte ve velké míse s droždím, solí, anýzem a cukrem. Vešlehejte teplé máslo, které jste rozpustili s mlékem a vodou. Přidejte vejce a vmíchejte další mouku. Tu přidávejte tak dlouho, až získáte měkké, ale nelepivé těsto. Na pomoučněné ploše je hněťte asi deset minut, až bude pružné.

3 Mísu vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte fólií a nechte vzejít, až zdvojnásobí objem; trvá to hodinu až hodinu a půl. Pak těsto ‚zbouchejte‘ a většinu vytvarujte do bochánku. Ze zbytku vyválejte provázky a několikrát je zmáčkněte, aby vypadaly jako kostnaté prstíky. Přitiskněte na bochánek a nechte v teple hodinu kynout.

4 Při 180 stupních pečte asi čtyřicet minut. Vyjměte z trouby a potřete polevou, svařenou z uvedených přísad.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit