Pěkně řízný dezert - dejte přednost domácímu kandovanému zázvoru, je lepší než ten kupovaný.
Suroviny
mouka pšeničná celozrnná hladká
225
g
máslo
110
g
máslo
na vymzání formy
zlatý sirup
4
PL
lze nahradit medem
6
PL
kandovaný zázvor
třtinový cukr
110
g
demerara nebo muscovado
kypřicí prášek do pečiva
2
ČL
zázvor (mletý)
1
ČL
skořice
1
ČL
vejce
1
ks
mléko
1
PL
k podávání
Troubu předehřejte na 180 °C, formu na biskupský chlebíček vymažte máslem. V kastrůlku zahřívejte zlatý sirup nebo med, máslo, mléko a cukr, dokud se vše nerozpustí. Nechte asi tři minuty stát.
Zatím smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Do sypké směsi zamíchejte kandovaný zázvor tak, aby se od sebe oddělily jednotlivé nudličky (díky tomu zázvor v těstě neklesne ke dnu).
Vejce prošlehejte s mlékem, přidejte ke směsi v kastrůlku a vše přilijte k suchým surovinám. Tuhé těsto pořádně propracujte a dejte do formy. Pak pečte asi 40 minut.
Podávejte ještě teplé s kopečkem zakysané smetany; pro labužníky s několika kapkami zázvorového sirupu.