Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový dort

Fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.

Vydání: 2008/4
Autor:
Hodnocení:
94 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Do 30 minut
Zdobení: 15 minut
PT35M
Pečení 0:35
Dort Ostatní

Ingredience

    • 200 g hladké mouky
    • 200 g krupicového cukru
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • ½ lžičky jedlé sody
    • 40 g kakaa holandského typu
    • 180 g másla + na vymazání formy
    • 2 velká vajíčka
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 150 ml zakysané smetany

    Na polevu:

    • 80 g másla
    • 180 g kvalitní hořké čokolády
    • 300 g moučkového cukru
    • 1 lžíce javorového sirupu
    • 125 ml zakysané smetany
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.

2 Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.

3 Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.

4 Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.

NĚCO NAVÍC: Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová pěna

Čokoládové brownies

Horké čokoládové hrnečky

Čokoládový fondán

Dokonalé slavnostní dorty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dělala jsem ho, korpus dobrý, ale 30dkg moučkového cukru do polevy je strašně moc.Bylo to tak příííííšerně, ale opravdu neskutečně sladké, že to doma nikomu nechutnalo a ta sladkost úplně přebila chuť té čokolády.Myslím si, že je v receptu chyba!
Obrazek uzivatele
Blanko já do něj už roky dávám jinou náplň - kelímek šlehačky přivedu téměř k varu, vypnu, nalámu tabulku čokolády na vaření a nechám v chladu ztuhnout - ideální.
Obrazek uzivatele
Mám dotaz, stačí ta šlehačka jen jedna na celý dort?
Obrazek uzivatele
Možná byste měli uvést, že tento recept je od Nigelly Lawson - Tradiční čokoládový dort!
Obrazek uzivatele
Osobně si myslím, že je úplně jedno od koho ten recept je, neboť je dost možné, že i Nigella ho od někoho opsala a chlubí se cizím peřím. Na chuť to vliv nemá a tenhle dort je ten nejlepší čokoládový, který znám.
Obrazek uzivatele
Mě teda ani moc nevadí od koho tento dort je, ale je vynikající. Jiný už ani nepeču.
Obrazek uzivatele
Tak tento dort nemá chybu, je opravdu zatím ten nejčokoládovější čokoládový dort. A ta poleva!
Obrazek uzivatele
Poleva byla příliš sladká. Příště dám určitě méně moučkového cukru. Jinak nemá dort chybu.
Obrazek uzivatele
To není normální, že v té polevě má být 30 dkg cukru, vždyť ta čokoláda už je sladká a másla a smetany je tam jen málo.Vidím to tak na 10-15 dkg cukru.
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
máte pravdu, 300 g se může zdát jako závratné množství cukru. Radíme určitě použít tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa, která by výrazně sladká být neměla. I tak je ale samozřejmě množství cukru otázkou osobní chuti a prefencí. Navíc je recept z roku 2008 a od té doby se mnohé změnilo :-). Určitě se nemusíte bát ho snížit tak, aby výsledná sladkost byla tak akorát.

Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Přidat komentář