Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Boršč

Popis receptu: 
Každý si dělá boršč jinak, někdo s masem, někdo bez. Já dělám podle své maminky, jejíž boršč byl vždycky orgasmus chutí. Pořád ho neumím tak dokonalý, zřejmě na něj vždycky spěchám a nenechám ho odstát, aby chutě prostoupily :)
Autor: Michaela Šurmanová
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    200-300 g hovězího masa
    200-300 g vepřového masa (u obou používám nakrájené z obchodu na guláš)
    lze použít i jedno kuřecí prsíčko
    cibule
    mrkev, petržel, celer
    1/4-1/2 zelí (množství záleží na ostatních ingrediencích)
    červená řepa v nálevu - jedna malá sklenice až 3/4 velké sklenice - záleží na chuti boršče v průběhu vaření
    rajský protlak nebo passata
    sůl, celý pepř, bobkový list, pár kuliček nového koření
    voda
    zakysaná smetana
    někdo používá i bramboru, já ne

Příprava jídla

Hovězí kostičky nakrájet na kousky a na rychlo opéct, ať se zatáhnou a pak chvilku dusit (někdo je popráší paprikou, ale ta do boršče podle mě nepatří). Poté přidat vepřové na kostičky a chvilku opražit, případně posléze dodat kuře. Přidat na kolečka mrkev, petržel, na kousky celer, ještě chvilku smažit, ať to chytne trošku barvu a vůni. Zalít vodou (tak 1-1,5 litru, hlavně nesmí být moc vody na ingredience, aby to nebylo řídké), přidat passatu (protlak), osolit, přidat kuličky pepře a nového koření, bobkový list a vařit. Tak 3/4 hodiny. Po uplynutí tohoto času přihodit nakrájené bílé zelí a vařit další cca půl hodinu, aby zelí skoro změklo. Pak je nutné přidat červenou řepu, vč. nálevu. Množství podle chutí, jak to má kdo rád. Vařit tak 1/4 hodinky. Pokud se vám něco nezdá měkké dost, tak někde vznikla chyba a pro příště víte, že se to má vařit déle :))

Podáváme se zakysanou smetanou (budu jak Babica, ale když není zakysaná, mám v tom ráda i obyčejnou .. bez ní to ale není ono!!! :D)

Boršč je nejlepší druhý den.
REKLAMA

Přidat komentář