
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Sladkokyselá chuť čerstvých švestek vytvoří v kombinaci s vanilkovým krémem dokonalou souhru. Žádá si jen horkou kávu!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- na špičku nože kypřicího prášku
- 125 g másla + trochu na vymaštění formy
- 1 vejce
- 750 g švestek, rozpůlených, vypeckovaných
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- balíček vanilkového pudinkového prášku
- 250 g smetany
- 60 g másla
- 100 g cukru
Na švestkovou náplň:
Příprava jídla
1 Mouku, oba cukry, sůl, kypřicí prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte ho na poloviny. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vymažte máslem. Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete po dně formy. Ze zbytku vytvarujte váleček, položte ho okolo dna a prsty vytáhněte až přes okraj formy. Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat.
2 Troubu předehřejte na 175 °C. Ve čtyřech lžících mléka rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu. Vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a povařte do zhoustnutí. Pudinkovým krémem zalijte švestky, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až krém zpevní.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Andrea Turoková
10. Květen 2009 09:27
Hana Lováková
14. Květen 2009 16:47
Jana Ziobrová
22. Květen 2009 09:52
Barbora Klímová
30. Červen 2009 18:46
Jaroslava Kroulíková
8. Prosinec 2009 14:49