Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sticky toffee pudding se zázvorem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Na 8 velkých báboviček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6245 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 647 g
Tuky 362 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
plnotučné
datle 150 g
měkké, bez pecky, nejlépe medjool, na kostičky
máslo 175 g
+ na vymazání košíčků
třtinový cukr 175 g
tmavý
melasa 100 g
tmavá
zlatý sirup 50 g
vejce 2 ks
velká
zázvor (mletý) 2 ČL
Na omáčku
máslo 150 g
sůl špetka
třtinový cukr 65 g
světlý
třtinový cukr 65 g
tmavý
zázvor kandovaný hrst
na kostičky
3 PL
zázvorový sirup

Postup

1

V rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypte nasekané datle a jedlou sodu a pak sundejte z ohně. Máslo, cukr, melasu a zlatý sirup dejte do hrnce, zahřívejte a míchejte, až se máslo rozpustí a vznikne hladká směs. Nechte 10 minut chladnout.

2

Vymažte 8 jednorázových alobalových košíčků na muffiny o objemu 175 ml nebo muffinovou formu (kolik důlků je potřeba vymazat, můžete ověřit tím, že do nich nalijete požadovaný objem vody). Troubu předehřejte na 180°C.

3

Do směsi másla, cukru, melasy a zlatého sirupu vešlehejte vejce a mléčno-datlovou směs. Smíchejte mouku a mletý zázvor a spojte s datlovou směsí do hladkého těsta. Rozdělte do formiček a dejte péct na 22–25 minut, nebo dokud ze středu těsta nevyjde suchá špejle (v menších formičkách bude hotovo dříve).

4

Nechte 5 minut chladnout, pak obvod každé bábovičky objeďte nožem a bábovičky opatrně vyklepněte.

5

Přísady na omáčku dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte minutu probublávat do sirupovité konzistence. Posaďte bábovičky do mělké zapékací nádoby a přelijte je omáčkou.

6

Přepněte troubu na nejnižší teplotu grilu a prohřejte celé opatrně pod grilem – jen tak, aby omáčka začala bublat po krajích. Podávejte teplé, třeba s vanilkovou zmrzlinou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...