0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sticky toffee pudding se zázvorem

Sticky toffee pudding se zázvorem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sticky toffee pudding se zázvorem

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 8 velkých báboviček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6245 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 647 g
Tuky 362 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
plnotučné
datle 150 g
měkké, bez pecky, nejlépe medjool, na kostičky
jedlá soda 1 ČL
máslo 175 g
+ na vymazání košíčků
třtinový cukr 175 g
tmavý
melasa 100 g
tmavá
zlatý sirup 50 g
vejce 2 ks
velká
mouka pšeničná hladká 300 g
zázvor (mletý) 2 ČL
Na omáčku
máslo 150 g
sůl špetka
třtinový cukr 65 g
světlý
třtinový cukr 65 g
tmavý
zázvor kandovaný hrst
na kostičky
3 PL
zázvorový sirup

Postup

1

V rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypte nasekané datle a jedlou sodu a pak sundejte z ohně. Máslo, cukr, melasu a zlatý sirup dejte do hrnce, zahřívejte a míchejte, až se máslo rozpustí a vznikne hladká směs. Nechte 10 minut chladnout.

2

Vymažte 8 jednorázových alobalových košíčků na muffiny o objemu 175 ml nebo muffinovou formu (kolik důlků je potřeba vymazat, můžete ověřit tím, že do nich nalijete požadovaný objem vody). Troubu předehřejte na 180°C.

3

Do směsi másla, cukru, melasy a zlatého sirupu vešlehejte vejce a mléčno-datlovou směs. Smíchejte mouku a mletý zázvor a spojte s datlovou směsí do hladkého těsta. Rozdělte do formiček a dejte péct na 22–25 minut, nebo dokud ze středu těsta nevyjde suchá špejle (v menších formičkách bude hotovo dříve).

4

Nechte 5 minut chladnout, pak obvod každé bábovičky objeďte nožem a bábovičky opatrně vyklepněte.

5

Přísady na omáčku dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte minutu probublávat do sirupovité konzistence. Posaďte bábovičky do mělké zapékací nádoby a přelijte je omáčkou.

6

Přepněte troubu na nejnižší teplotu grilu a prohřejte celé opatrně pod grilem – jen tak, aby omáčka začala bublat po krajích. Podávejte teplé, třeba s vanilkovou zmrzlinou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč