
Sticky toffee pudding se zázvorem
Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka
- 150 g měkkých datlí bez pecky, nejlépe medjool, nasekaných na kostičky
- 1 lžička jedlé sody
- 175 g másla + na vymazání košíčků
- 175 g tmavého třtinového cukru
- 100 g tmavé melasy
- 50 g zlatého sirupu
- 2 velká vejce
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 150 g másla
- špetka soli
- 65 g světlého třtinového cukru
- 65 g tmavého třtinového cukru
- hrst kandovaného zázvoru na kostičky
- 3 lžíce zázvorového sirupu
- 175 ml smetany ke šlehání (40%)
NA TĚSTO
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 V rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypte nasekané datle a jedlou sodu a pak sundejte z ohně. Máslo, cukr, melasu a zlatý sirup dejte do hrnce, zahřívejte a míchejte, až se máslo rozpustí a vznikne hladká směs. Nechte 10 minut chladnout.
2 Vymažte 8 jednorázových alobalových košíčků na muffiny o objemu 175 ml nebo muffinovou formu (kolik důlků je potřeba vymazat, můžete ověřit tím, že do nich nalijete požadovaný objem vody). Troubu předehřejte na 180°C.
3 Do směsi másla, cukru, melasy a zlatého sirupu vešlehejte vejce a mléčno-datlovou směs. Smíchejte mouku a mletý zázvor a spojte s datlovou směsí do hladkého těsta. Rozdělte do formiček a dejte péct na 22–25 minut, nebo dokud ze středu těsta nevyjde suchá špejle (v menších formičkách bude hotovo dříve).
4 Nechte 5 minut chladnout, pak obvod každé bábovičky objeďte nožem a bábovičky opatrně vyklepněte.
5 Přísady na omáčku dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte minutu probublávat do sirupovité konzistence. Posaďte bábovičky do mělké zapékací nádoby a přelijte je omáčkou.
6 Přepněte troubu na nejnižší teplotu grilu a prohřejte celé opatrně pod grilem – jen tak, aby omáčka začala bublat po krajích. Podávejte teplé, třeba s vanilkovou zmrzlinou.
Přidat komentář