0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sticky toffee pudding se zázvorem

Sticky toffee pudding se zázvorem

3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na 8 velkých báboviček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5396 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 456 g
Tuky 356 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.

Suroviny

Na těsto
250 ml
plnotučné mléko
datle 150 g
měkké, bez pecky, nejlépe medjool, na kostičky
jedlá soda 1 ČL
máslo 175 g
+ na vymazání košíčků
175 g
tmavý třtinový cukr
melasa 100 g
tmavá
zlatý sirup 50 g
vejce 2 ks
velká
mouka pšeničná hladká 300 g
zázvor (čerstvý) 2 ČL
mletý
Na omáčku
máslo 150 g
sůl špetka
třtinový cukr 65 g
světlý
třtinový cukr 65 g
tmavý
hrst
kandovaný zázovr na kostičky
3 PL
zázvorový sirup
smetana ke šlehání 175 ml
40%

1 V rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypte nasekané datle a jedlou sodu a pak sundejte z ohně. Máslo, cukr, melasu a zlatý sirup dejte do hrnce, zahřívejte a míchejte, až se máslo rozpustí a vznikne hladká směs. Nechte 10 minut chladnout.

2 Vymažte 8 jednorázových alobalových košíčků na muffiny o objemu 175 ml nebo muffinovou formu (kolik důlků je potřeba vymazat, můžete ověřit tím, že do nich nalijete požadovaný objem vody). Troubu předehřejte na 180°C.

3 Do směsi másla, cukru, melasy a zlatého sirupu vešlehejte vejce a mléčno-datlovou směs. Smíchejte mouku a mletý zázvor a spojte s datlovou směsí do hladkého těsta. Rozdělte do formiček a dejte péct na 22–25 minut, nebo dokud ze středu těsta nevyjde suchá špejle (v menších formičkách bude hotovo dříve).

4 Nechte 5 minut chladnout, pak obvod každé bábovičky objeďte nožem a bábovičky opatrně vyklepněte.

5 Přísady na omáčku dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte minutu probublávat do sirupovité konzistence. Posaďte bábovičky do mělké zapékací nádoby a přelijte je omáčkou.

6 Přepněte troubu na nejnižší teplotu grilu a prohřejte celé opatrně pod grilem – jen tak, aby omáčka začala bublat po krajích. Podávejte teplé, třeba s vanilkovou zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit