Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.
Suroviny
Postup
V rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypte nasekané datle a jedlou sodu a pak sundejte z ohně. Máslo, cukr, melasu a zlatý sirup dejte do hrnce, zahřívejte a míchejte, až se máslo rozpustí a vznikne hladká směs. Nechte 10 minut chladnout.
Vymažte 8 jednorázových alobalových košíčků na muffiny o objemu 175 ml nebo muffinovou formu (kolik důlků je potřeba vymazat, můžete ověřit tím, že do nich nalijete požadovaný objem vody). Troubu předehřejte na 180°C.
Do směsi másla, cukru, melasy a zlatého sirupu vešlehejte vejce a mléčno-datlovou směs. Smíchejte mouku a mletý zázvor a spojte s datlovou směsí do hladkého těsta. Rozdělte do formiček a dejte péct na 22–25 minut, nebo dokud ze středu těsta nevyjde suchá špejle (v menších formičkách bude hotovo dříve).
Nechte 5 minut chladnout, pak obvod každé bábovičky objeďte nožem a bábovičky opatrně vyklepněte.
Přísady na omáčku dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte minutu probublávat do sirupovité konzistence. Posaďte bábovičky do mělké zapékací nádoby a přelijte je omáčkou.
Přepněte troubu na nejnižší teplotu grilu a prohřejte celé opatrně pod grilem – jen tak, aby omáčka začala bublat po krajích. Podávejte teplé, třeba s vanilkovou zmrzlinou.