Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sticky toffee pudding se zázvorem

Bábovičky i omáčku můžete udělat předem a pak je společně prohřát pod grilem.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 8 velkých báboviček
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Britská

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 250 ml plnotučného mléka
    • 150 g měkkých datlí bez pecky, nejlépe medjool, nasekaných na kostičky
    • 1 lžička jedlé sody
    • 175 g másla + na vymazání košíčků
    • 175 g tmavého třtinového cukru
    • 100 g tmavé melasy
    • 50 g zlatého sirupu
    • 2 velká vejce
    • 300 g hladké mouky
    • 2 lžičky mletého zázvoru

    NA OMÁČKU

    • 150 g másla
    • špetka soli
    • 65 g světlého třtinového cukru
    • 65 g tmavého třtinového cukru
    • hrst kandovaného zázvoru na kostičky
    • 3 lžíce zázvorového sirupu
    • 175 ml smetany ke šlehání (40%)

Příprava jídla

1 V rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypte nasekané datle a jedlou sodu a pak sundejte z ohně. Máslo, cukr, melasu a zlatý sirup dejte do hrnce, zahřívejte a míchejte, až se máslo rozpustí a vznikne hladká směs. Nechte 10 minut chladnout.

2 Vymažte 8 jednorázových alobalových košíčků na muffiny o objemu 175 ml nebo muffinovou formu (kolik důlků je potřeba vymazat, můžete ověřit tím, že do nich nalijete požadovaný objem vody). Troubu předehřejte na 180°C.

3 Do směsi másla, cukru, melasy a zlatého sirupu vešlehejte vejce a mléčno-datlovou směs. Smíchejte mouku a mletý zázvor a spojte s datlovou směsí do hladkého těsta. Rozdělte do formiček a dejte péct na 22–25 minut, nebo dokud ze středu těsta nevyjde suchá špejle (v menších formičkách bude hotovo dříve).

4 Nechte 5 minut chladnout, pak obvod každé bábovičky objeďte nožem a bábovičky opatrně vyklepněte.

5 Přísady na omáčku dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte minutu probublávat do sirupovité konzistence. Posaďte bábovičky do mělké zapékací nádoby a přelijte je omáčkou.

6 Přepněte troubu na nejnižší teplotu grilu a prohřejte celé opatrně pod grilem – jen tak, aby omáčka začala bublat po krajích. Podávejte teplé, třeba s vanilkovou zmrzlinou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tříbarevný trifle

Banánovo-karamelový koláč

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Broskvovo-malinový krambl

REKLAMA

Přidat komentář