Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníčkový dort
Perníčkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníčkový dort

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11110 kcal
Bílkoviny 202 g
Sacharidy 1006 g
Tuky 665 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pojďte s námi strojit stromeček: místo ozdob ovoce a sladké pusinky, řetězy nahradí závěje krému a na špičku přijde kometa. Jen nemůžeme slíbit, že vám tenhle nádherný perníčkový dort vydrží celé Vánoce. Než se pustíte do pečení nakreslete si šablonu o výšce 30 cm a šířce (v nejširším místě) 22 cm.

Suroviny

Na těsto
třtinový cukr muscovado tmavý 40 g
jemný
máslo 200 g
pokojové teploty
vejce 2 ks
med 4 PL
nejlépe čerstvě umleté (nebo dle chuti)
prosátá + na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
sůl 1 špetka
džem
výrazný, na potření (my jsme použili mučenkový)
Na krém
pokojové teploty
máslo 150 g
pokojové teploty
nebo více
dřeň vyškrábnutá
nebo podle chuti
kokosový (nebo pár kapek kokosového extraktu)
Na pusinky a ozdobení
na ozdobení
cukr
perlový, na ozdobení
rozmarýn
pár snítek
Na bílkovou polevu
podle potřeby

Postup

1

Zadělejte těsto. V míse utřete oba cukry s máslem a vejci, pak přidejte med a perníkové koření. Vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, kakaem a solí. Vypracujte těsto, nemělo by moc lepit. Pak těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte nejméně na hodinu do lednice.

2

Tři plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři díly a každý rozválejte na mírně podsypané pracovní ploše na sílu cca 5mm. Přiložte šablonu a pomocí nože vykrojte tvar stromečku. Opatrně přeneste na plech. Ze zbytku těsta vykrájejte různě velké hvězdičky na ozdobu (na špičce stromečku se krásně vyjímá kometa).

3

Vložte do trouby rozehřáté na 160°C a pečte cca 10–15 minut podle výkonu trouby. Pokud zároveň na plechu pečete i drobné vykrájené tvary, vyjměte je dříve. Perník nepřepečte a pamatujte, že lehce dochází i po vytažení z trouby pouhým pobytem na horkém plechu. Upečené tvary nechte zcela vychladnout. Vařečkou utřete bílek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou na polevu a podle chuti ozdobte drobné perníčky.

4

Připravte pusinky. Teplotu v troubě snižte na 100°C. Dva nízké plechy vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout
na pokojovou teplotu, být lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Rozdělte ho na dvě poloviny a jednu obarvěte pomocí oranžového barviva.

5

Každou částí sněhu naplňte jeden cukrářský sáček s otevřenou řezanou špičkou a na plech stříkejte drobné pusinky. Plech vložte do trouby a sušte cca 2 hodiny. Během pečení můžete troubu párkrát pootevřít, aby odešla vlhkost. Poté je nechte zcela vychladnout (nejlépe v pootevřené troubě), sloupněte z papíru a uložte do vzduchotěsné nádoby. 

6

Mascarpone, máslo, cukr a vanilku vložte do mísy a šlehejte na nejnižší otáčky, až vznikne krém. Nakonec stěrkou velmi opatrně vmíchejte kokos a likér. Krémem naplňte cukrářský sáček se širokou hladkou špičkou a nechte chvíli zpevnit v lednici.

7

Sestavte dort. Dva pláty natřete tence džemem, ale asi 1cm okraj nechte volný. Položte první plát namazanou stranou vzhůru na rovný servírovací talíř. Na povrch naneste vedle sebe úhledné kopečky krému. Pak přiložte další perníkový plát, opět namazanou stranou vzhůru a naneste krém. Na třetí, horní patro už pouze nastříkejte kopečky krému. Pak přidejte ozdoby: pusinky obou barev, perníkové hvězdičky, plody mochyně, cukrové perly a snítky rozmarýnu. Na vrchol stromku umístěte kometu nebo hvězdu ozdobenou bílkovou polevou.

8

Dort nechte pár hodin rozležet, aby perník nasál vlhkost z džemu a krému, zvláčněl a šel nakrájet.

TIPY A TRIKY

  • Do perníkového těsta jsme dali záměrně více másla, aby bylo křehčí. Nicméně po upečení bude pevné, tak jako každý perník. Pokud nespěcháte, nechte upečený stromeček den dva rozležet (podle vlhkosti v bytě, počítejte též s tím, že těsto provlhne i po naplnění džemem a krémem). Těsta připravíte víc, než budete potřebovat na tři vykrojené stromky a pár ozdob. Počítali jsme s rezervou pro případ, že by se něco pokazilo. Ze zbytků vykrájejte a upečte perníčky, využijete tak i zbylou bílkovou polevu.
     
  • S krémem zacházejte opatrně, mascarpone je citlivé na přešlehání. Před šleháním by všechny suroviny měly mít pokojovou teplotu. Máslo vyndejte z lednice cca 2 hodiny předem, u mascarpone stačí 45 až 60 minut, pak příliš zteplá a pouští syrovátku. Krém můžete obměnit dle chuti – vynechte kokos a přidejte třeba vaječný likér, místo tropického džemu zvolte například rybízový.
     
  • Barvu na pusinky můžete namíchat ze žluté a červené, my jsme použili gelové potravinářské barvy. S množstvím barviva to nepřehánějte, trochu sníh zředí. I pusinek připravíte víc, zbytek využijte jako cukroví.
     
  • Při zdobení myslete na kyselou složku dortu. My jsme použili mochyni, ale dobrá je také mučenka, mango nebo (mini) kiwi.
     
  • Pokud stromek nesníte, vydrží v chladu i tři dny. Počítejte však s tím, že perníkové pláty sají vlhkost z mascarpone a krém postupně trochu vysychá. Pusinky ztratí křupavost a pustí do krému barvu. Ideální je tedy stromek nechat lehce rozležet, ale dlouho neskladovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín