Chaloupka z pohádky

Chaloupka z pohádky

3.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné 1 chaloupka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13946 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 2171 g
Tuky 442 g
Vláknina 153 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O Vánocích si můžete dovolit dělat všechno, co chcete. Třeba místo klasických perníčků upéct perníkovou chaloupku. Užijete si a vaše děti budou výskat blahem. Chce to jen zpomalit a pořádně si to vychutnat.

Suroviny

Na perníkové těsto
máslo 500 g
třtinový cukr 400 g
co nejjemnější, tmavý
zlatý sirup 14 PL
jako golden syrup prodává např. Tesco nebo Marks & Spencer
mouka pšeničná hladká 1.2 kg
jedlá soda 4 ČL
zázvor (mletý) 8 ČL
Na ozdobu
bílek 4 ks
moučkový cukr 1 kg
citronová štáva
na případné zředění polevy
cukrové a čokoládové zdobení
kuličky, kytičky, srdíčka, hvězdičky
sušenky
karamelky
bonbóny
čokoládové bonbony
srdíčka MIlka

1 Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Máslo, cukr a sirup dejte do hrnce a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Mezitím ve větší míse promíchejte mouku, sodu a zázvor. Pak k sypké směsi přidejte rozehřáté máslo s cukrem a vytvořte tuhé těsto. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte po kapkách vodu.

2 Přes průhledný papír si z vedlejší strany obkreslete obrys domečku, přeneste ho na karton a vystřihněte. Pak vystřihněte šablony zvířátek, panáčka i panenky a opět si je překreslete na karton. Potom si na karton narýsujte dva obdélníky: první o velikosti 13 × 20 centimetrů (na boky domečku), druhý o velikosti 10 × 20 centimetrů (na střechu). Podle vlastní fantazie si vyrobte také šablony na stromečky, keře a potok.

3 Na pracovní plochu rozložte pečicí papír a přímo na něm rozválejte čtvrtinu až polovinu těsta. Těsto nepodsypávejte moukou – začalo by se rozpadat; pokud se lepí na váleček, rozvalujte ho přes potravinářskou fólii. Pak na něj přiložte obkreslenou šablonu domečku a vyřízněte ji z těsta dvakrát. Pokud máte místo, vyřízněte z těsta i některou z postaviček. Pak postupně rozvalujte zbytek těsta a dvakrát vyřízněte bok, dvakrát střechu a ostatní postavičky, stromky… Perníky přesuňte na plechy i s pečicím papírem a pečte je asi 12 minut.

4 Až perník vychladne, připravte si cukrovou polevu – budete s ní zdobit chaloupku, malovat postavy, slepovat díly domečku a přilepovat sušenky, bonbony či okenice. Na malování je lepší řidší konzistence, naopak při spojování oceníte tužší. Smíchejte bílky s cukrem a lžící utřete dohladka a dobíla. Pokud budete potřebovat polevu naředit, přidejte citronovou šťávu.

5 Nejdřív si část polevy rozdělte do malých mističek, rozmíchejte s barvami a vymalujte postavičky, okenice, stromečky, keře i potok; nechte uschnout. Jestliže chcete používat víc barev, malujte postupně, aby se vám polevy neslily dohromady. Na suché barvy nakreslete kontury a pomocí polevy přilepte bonbony, kytičky a další zdobení. Ozdobte střechu – potřete ji polevou a pak přilepte všechny sušenky, bonbony a ozdoby. Všechny díly nechte jeden den schnout. Pak pomocí polevy spojte jednotlivé díly chaloupky, kromě střechy, k sobě. Opět nechte zaschnout (dovnitř do chaloupky můžete dát krabici nebo polystyren, či boky podepřít skleničkami). Teprve poté (klidně za 5 až 6 hodin) přilepte střechu (krabici nebo kousek polystyrenu z chaloupky nevyhazujte – pomůžete podpírat střechu).

6 Hotovou chaloupku položte na podnos nebo prkno, přidejte postavičky, zvířátka, stromy i keře, potok… Cukrovou polevou na chaloupce dodělejte rampouchy a poprašte ji moučkovým cukrem – sněhovým popraškem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit